Condemnat a 4 anys de presó l'home que va matar un veí d'Olot a ganivetades

Alejandro Fortuño tenia les capacitats afectades per un trastorn mental transitori i pel consum d'alcohol i drogues

L'Audiència de Girona ha condemnat a 4 anys de presó l'home que va matar un veí d'Olot a ganivetades a casa seva el 19 d'octubre del 2012. La sentència recull el veredicte del jurat popular que va declarar Alejandro Fortuño culpable d'un delicte d'homicidi amb abús de superioritat -perquè l'acusat va atacar amb dos ganivets un home desarmat-, però tenint en compte que, en el moment dels fets, patia un trastorn mental transitori, estava afectat pel consum de drogues i alcohol, que va patir un arravatament i que va matar la víctima en defensa pròpia, per evitar que violés la seva dona.

En matèria de responsabilitat civil, Fortuño haurà d'indemnitzar els dos fills de la víctima amb 170.000 euros.

La sentència, de la qual ha estat ponent el magistrat Javier Marca Matute, recull el veredicte emès pel jurat popular, que va declarar Alejandro Fortuño culpable d'homicidi. El crim va tenir lloc la tarda del 19 d'octubre del 2012 en un pis del centre d'Olot, on vivia la víctima.

Segons declara provat la sentència, aquella tarda la víctima va convidar l'acusat, a qui acabava de conèixer, a casa seva a prendre unes copes de vi. Els dos homes -amb historial de consum d'alcohol- van estar al pis durant força estona fins que, en un moment de la tarda, l'acusat va anar a buscar la seva dona perquè l'ajudés a triar un quatre que la víctimes volia regalar-los.

Mentre la parella era al pis, Alejandro Fortuño va anar al lavabo i, des d'allà, va sentir cridar la seva parella demanant-li auxili. Va sortir del bany i va veure la víctima intentant agredir sexualment la seva dona. Aleshores, els dos homes van començar a barallar-se, fins que l'acusat va anar a buscar un ganivet a la cuina i li va començar a clavar. Quan l'arma es va vinclar, va anar a buscar un segon ganivet i el va apunyalar fins a la mort.

La sentència recull el veredicte del jurat popular, que va concloure que en l'acusat va patir un trastorn mental transitori que li afectava greument les seves capacitats. Per això, li apliquen un eximent incomplet.

A més, el jurat també va concloure que li havien d'aplicar un eximent incomplet de legítima defensa perquè Fortuño intentava protegir la seva dona, a qui la víctima intentava agredir sexualment.

Per al jurat, encara hi ha dues circumstàncies atenuants més en aquest cas: una perquè consideren que Fortuño estava afectat per la ingesta d'alcohol i drogues i l'altra perquè creuen que l'acusat va patir un arravatament.

4 anys de presó

Després de la lectura del veredicte, el fiscal, Enrique Barata, demanava per a Fortuño una pena de 8 anys de presó mentre que l'advocat de la defensa, Joaquim Bech de Careda, sol·licitava que el condemnessin a 2 anys, 6 mesos i 1 dia de presó.

L'Audiència de Girona ha condemnat Alejandro Fortuño a 4 anys de presó com a autor d'un homicidi amb un agreujant d'abús de superioritat, un eximent incomplet de trastorn mental transitori, un eximent incomplet de legítima defensa, un atenuant molt qualificat d'arravatament i un atenuant simple d'intoxicació per consum de begudes alcohòliques i drogues.

A l'hora de determinar la pena, el magistrat ha tingut en compte que l'atenuant molt qualificada d'arravatament queda integrat dins l'eximent de trastorn mental transitori, que també inclou, en part, l'atenuant per abús d'alcohol i drogues perquè el jurat va concloure que el trastorn mental era conseqüència d'un llarg historial de consum de tòxics.

En matèria de responsabilitat civil, Fortuño haurà d'indemnitzar un dels fills de la víctima -que en el moment dels fets era menor d'edat- amb 120.000 euros i la filla major d'edat amb 50.000 euros. També haurà de pagar 292 euros pels desperfectes que va causar al pis durant el crim.

Fortuño està en presó des que el van detenir, el mateix dia dels fets. A l'hora d'imposar-li la pena, li abonaran el temps que ja ha estat privat de llibertat fins ara. Tenint en compte això, podria sortir en llibertat a partir del mes d'octubre, quan es compleixin dos anys entre reixes i hagi cobert la meitat de la pena.

La sentència no és ferma i es pot recórrer davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).