Dues activistes de la PAH s'enfronten a penes de presó per ocupar un jutjat a Girona

Les acusades suposadament es van asseure a terra i les van haver de desallotjar per la força

Marta Afuera i Doris Pérez s'han assegut aquest dilluns al banc dels acusats del Jutjat penal número 4 de Girona acusades d'un delicte de desobediència. El cas es remunta al 15 de març del 2013 quan la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) Girona - Salt va anar als Jutjats de Girona per intentar aturar la subhasta d'un pis.  

Els activistes van acompanyar l'afectat i van entrar al Jutjat de de primera instància número 5 amb la intenció de forçar que es posposés la subhasta esgrimint, com a argument, una sentència dictada pel Tribunal de Justícia de la UE que assenyalava que la legislació espanyola sobre desnonaments és abusiva. La PAH reclamava al jutjat que parés el procediment i estudiés la resolució perquè consideraven que podia ser un argument per frenar el procediment d'execució hipotecària.

Tot i que a primera hora del matí, una quinzena de membres de la PAH van entrar al jutjat. Poca estona després la majoria dels activistes van sortir al passadís i, dins les dependències del jutjat, s'hi van quedar només les dues acusades i l'afectat per la subhasta.

A partir d'aquest punt, les versions són contradictòries. Les dues activistes han assegurat que al llarg de dues hores van estar "dialogant" i demanant parlar amb la jutgessa per intentar aconseguir que es parés la subhasta del pis. "Nosaltres volíem que se suspengués la subhasta algunes dies per poder valorar la sentència i fer els recursos que calguessin", ha afirmat la portaveu Marta Afuera. Les dues dones han assegurat que la seva actuació va ser "en tot moment pacífica" i que no van interrompre l'activitat del jutjat.  

"Fins molt al final, ningú ens va dir que havíem de marxar i no teníem la percepció que el secretari judicial fos autoritat", ha explicat Afuera. Segona han relatat les dues dones al judici, quan van saber que la subhasta estava feta i que no hi havia res a fer, es van aixecar i van sortir tranquil·lament de l'edifici, tot i que custodiades pels Mossos d'Esquadra  

Nazi, genocida, pallasso

El secretari judicial, en canvi, ha explicat que les activistes van irrompre al jutjat exigint que s'aturés la subhasta emparant-se en la sentència de la UE. "Vaig dir que no havia rebut cap petició d'ajornament ni de l'advocat ni del procurador que l'afectat tenia d'ofici i, per tant, que no pensava aturar la subhasta", ha explicat el secretari judicial que assegura que va advertir "una desena de vegades" tant a Afuera com a Pérez que si no marxaven del jutjat les podien denunciar per un suposat delicte de desobediència.

El secretari diu que aleshores Marta Afuera va començar a insultar-lo. "Ho va sentir tothom, ens va dir genocides, que la justícia és una pallassada i a mi concretament em va dir nazi, xulo, prepotent, va dir moltes coses", ha assegurat.  

En total, Afuera i Pérez van estar unes dues hores dins el jutjat. Segons el secretari, des del primer moment tant ell mateix com els Mossos d'Esquadra van dir a les dues activistes que desallotgessin però "no van voler marxar". Finalment, els Mossos les van desallotjar. Segons testimonis, a Afuera la van arrossegar per terra agafant-la de mans i peus però Pérez finalment es va aixecar i va marxar voluntàriament amb els agents.

Per això, la fiscal demana que condemnin Afuera  a 1 any de presó i a Pérez a 9 mesos com a autores d'un delicte de desobediència. La defensa, encapçalada pel lletrat Josep Prat, demana que les absolguin o, en tot cas, que condemnin només Afuera a pagar una multa per una falta. El cas ha quedat vist per a sentència.  

Fora del jutjat, una vintena de membres de la plataforma s'han concentrat al llarg del matí per donar suport a les dues acusades.