La pluja provoca una esllavissada a Rialp i obliga a tallar la R3 entre Vic i Puigcerdà

A Oliola i Guardiola de Berguedà s'han registrat 25,2 i 24,6 litres en mitja hora

Les pluges que cauen des d'aquest dilluns a la matinada han causat esllavissades a la C-13, a Rialp i la caiguda de pedres al carril de pujada de la C-16, sortint del túnel de Berga en sentit nord, segons Protecció Civil.

A més, la R3 es troba tallada entre Vic i Puigcerdà pel tall en el subministrament com a conseqüència d'un incendi prop de la via i caiguda d'un suport elèctric entre Sant Quirze de Besora i Torelló i per manca d'electricitat entre La Molina i la capital de la Cerdanya, segons Renfe, que treballa per habilitar un servei per carretera. Durant la nit, s'han registrat ruixats molt intensos, com els 25,2 litres per metre quadrat en mitja hora a Oliola o els 24,6 de Guardiola de Berguedà.

Com a conseqüència de l'esllavissada de Rialp, que s'ha produït entre el quilòmetre 133,50 i 134 de la C-13, aquest matí hi ha circulació intensa, segons ha informat el Servei Català de Trànsit (SCT).


En mitja hora, s'han registrat diverses quantitats destacades, com els 25,2 litres per metre quadrats a Oliola (Noguera) en mitja hora, seguit dels 24,6 de Guardiola de Berguedà; els 23,5 de Torredembarra i els 22,7 a Organyà. El màxim acumulat, a la comarca de l'Urgell, ha estat de 69 litres per metre quadrat.

Tot seguit, la línia de tempestes, acompanyada d'aparell elèctric, s'ha desplaçat cap al litoral de Tarragona, Baix Penedès, Garraf, Anoia, Bages i Berguedà i cap a l'àrea metropolitana de Barcelona, on poc abans de les vuit del matí ha descarregat un ruixat molt intens.

Per la seva banda, els Bombers de la Generalitat han fet, fins aquest matí, una sola actuació. En total, només ha rebut sis avisos relacionats amb la pluja a la Regió d'Emergències de Lleida i quatre a la Regió d'Emergències i en la gran majoria de casos no calgut la seva intervenció.

Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) manté l'Alerta del Pla especial d'emergències per inundacions a Catalunya INUNCAT per les precipitacions que s'estan produint i les incidències que se'n poden derivar. En aquest sentit, davant la previsió de xàfecs, Protecció Civil de la Generalitat recomana revisar que els embornals i desaigües estan nets de fulles o materials que impedeixin el desguàs correcte; i molta precaució a la ciutadania a prop de lleres, rius i guals i en totes les activitats previstes a zones de muntanya i a l'aire lliure.