Paneque tem una baixa participació a les primàries del PSC a Girona

La candidata fa una crida a la mobilització perquè la població "s'impliqui i voti"

Durant el dia d'avui, afiliats i ciutadans gironins poden votar a les primàries del PSC a Girona. No obstant això, durant les primeres hores del matí, hi havia poc moviment a les nou taules que el PSC ha situat arreu de la ciutat. A les onze del matí només havien votat unes 70 persones. 

Es tracta d'unes eleccions especials, que arriben en uns moments difícils dins del PSC, tant a nivell nacional com a les comarques gironines. D'una banda,  el passat 30 de juny, la regidora del PSC a l'Ajuntament de Girona, Glòria Plana, va anunciar que es retirava de la cursa electoral a les primàries del PSC a Girona i estripava el carnet del partit després de 14 anys de militància. Plana va decidir fer aquest pas després que el corrent socialista crític Avancem es constituís com a "subjecte polític" i el seu líder, Joan Ignasi Elena, també abandonés la militància. Va ser llavors quan des d'Avancem van anunciar que presentarien candidatures a les eleccions municipals de Girona, el maig del 2015, i altres pobles catalans amb el suport de NECat.  

D'aquesta manera, Plana passava a ser regidora no adscrita a l'ajuntament de Girona i al Consell Comarcal del Gironès, on n'era portaveu. Tot i això, les votacions d'aquest dissabte arriben després que ahir, divendres, una seixantena de crítics del PSC es van reunir a la ciutat per crear el 'Moviment Catalunya', un moviment municipalista - al marge dels socialistes catalans- que vol promoure candidatures de cara a les properes eleccions municipals. Un moviment que té com a portaveus Pia Bosch o Núria Ventura.  

Una sèrie de circumstàncies que Sílvia Paneque no ha volgut entrar a valorar. "Veurem l'evolució del 'Moviment Catalunya' en els propers mesos, no crec que el naixement d'aquesta nova associació pugui influenciar les votacions d'avui", ha explicat la regidora socialista. Paneque ha volgut subratllar la importància d'aquestes eleccions primàries, ja que serà la primera vegada que la formació socialista realitza unes eleccions per poder escollir el cap de llista a Girona. Ara fa uns mesos, el partit també va realitzar unes primàries, amb diverses candidatures, per escollir el líder de la formació a Barcelona. "És la primera vegada que es fa a Girona, esperem que tots els ciutadans s'hi sentin implicats i hi hagi un bon nivell de participació", ha comentat.  

En aquesta línia, Paneque ha afirmat que espera que els ciutadans gironins que comparteixen el projecte socialista es sentin "partícips" d'aquestes votacions. "Faig una crida a que es moguin i vinguin a votar", ha afirmat. La candidata no ha volgut entrar a valorar els nivells de participació "desitjables" que voldrien aconseguir tot i que ha admès que l'absència d'altres candidatures pot afectar o restar participació, en al·lusió a la retirada de Glòria Plana. "Potser que la gent no es senti tant motivada perquè no hi ha contrast entre els projectes, jo sempre he dit que m'agradaria que hi hagués hagut més d'una candidatura perquè la gent pogués escollir", ha insistit.  

Finalment, la regidora ha fet una "valoració positiva" de la feina que ha realitzat durant la campanya electoral tot assegurant que ha estat "una magnífica oportunitat" per conèixer més gent i contactar amb la ciutadania "de tu a tu". Els diversos ciutadans que s'han apropat fins a la taula situada a la seu del partit a Girona, gran part d'ells militants, han explicat que veuen amb bons ulls la celebració d'unes primàries perquè "fa més democràtic" el partit i que la política "arribi més a la ciutadania". D'altres asseguraven que només havien vingut per donar suport a Paneque.  

A partir d'ara, queda a l'aire la situació de Pia Bosch al capdavant del grup municipal del PSC a Girona. El primer secretari de les socialistes gironins, Juli Fernández, ja va avançar que Bosch hauria de fer un pas al costat després de les primàries ja que l'actual portaveu de l'oposició a l'Ajuntament de Girona i portaveu de la formació gironina va refusar presentar-se al procés de primària i es troba immersa dins del 'Moviment Catalunya'. Fernández ja va explicar que qui guanyés les primàries era qui havia d'assumir el lideratge de la formació fins a les eleccions del maig del 2015 i va alertar que el partit té "mecanismes per interferir sense forçar situacions".