Vilaplana assegura que cal un nou Trueta

Apunta que no es pot seguir "apedaçant" l'actual edifici

El nou president del Col·egi de Metges de Girona (COMG), l'anestesiòleg Josep Vilaplana, creu que la demarcació necessita un nou hospital Josep Trueta, perquè l'actual ha quedat "obsolet" i no es pot continuar "apedaçant".

"Ja s'hi ha fet obres però hi continua havent problemes, sobretot a l'àrea quirúrgica i a les plantes d'hospitalització, que tenen condicions que no acceptaríem en una pensió", ha afirmat Vilaplana que insta Salut a dissenyar un nou edifici "encara que sigui redimensionat" per començar-lo a construir tan bon punt hi hagi diners. Vilaplana també aposta per definir on s'ha d'edificar i creu que seria "lògic" que sigui a Salt, prop del Santa Caterina.

És un edifici que ha quedat "obsolet", amb problemes d'espai i amb serveis que no s'admetrien "en una pensió". El doctor Josep Vilaplana, nou president del Col·legi de Metges de Girona, ha assegurat que la demarcació de Girona necessita "un gran i nou hospital Trueta" per donar servei a 750.000 pacients. Segons Vilaplana, fa anys que s'estan fent "pedaços" per cobrir necessitats i que l'actual edifici necessitaria una reforma tan important que "el sentit comú" diu que és preferible fer-ne un de nou "dimensionat a les necessitats".

D'aquesta manera, Vilaplana ha respost a les darreres informacions sobre el projecte per construir el nou hospital de referència per a les comarques gironines, un projecte que fa anys que s'arrossega i que ha quedat aparcat 'sine die'. Segons el president dels metges gironins, no es pot continuar "apedaçant" l'actual edifici i ha assegurat que hi ha carències importants en algunes àrees, sobretot en l'àrea quirúrgica i en les plantes d'hospitalització. "Hi ha habitacions sense dutxa, això és així encara avui dia", ha afirmat.

El president del COMG ha assegurat que entenen que la situació econòmica és molt delicada. "És evident que els metges som sensibles a aquesta situació, nosaltres som els primers en notar-ho perquè no ens paguen tot el sou", ha afirmat. Tot i això, ha instat a dissenyar el nou Trueta i aposta perquè, a través del col·legi, la universitat i la societat civil puguin impulsar aquest projecte.

Vilaplana creu que discutir fervorosament sobre emplaçaments i quin municipi ha d'acollir el nou Trueta és un debat estèril. El president anima a definir el projecte amb racionalitat, escoltant els professionals, tenint en compte les necessitats actuals i unint esforços. Josep Vilaplana creu que seria "lògic" construir-lo a tocar del Santa Caterina, a Salt, perquè la demarcació pugui tenir un gran campus sanitari amb hospitals, atenció primària i universitat.

Més legislació i transparència

El nou president dels metges gironins també ha valorat el projecte d'unificació de serveis entre el Trueta, el Santa Caterina i les àrees bàsiques de salut. Josep Vilaplana creu que cal més transparència i que els professionals se sentin part del projecte perquè acabi essent un èxit. Per això, aposta per un conveni marc per organitzar les aportacions i la participació. "Tal com està plantejat ara, hi ha decisions que semblen arbitràries i que generen dubtes", ha assegurat. Vilaplana ha estès la mà des del COMG per dissenyar una nova forma de treball que ajudi a llimar qualsevol suspicàcia.

Vilaplana ha pres el relleu a Benjamí Pallarès, que va deixar la presidència del COMG a la fi del mandat amb mal regust de boca i lamentat que les relacions amb Salut no fossin més fluides. El nou president aposta per establir meses de diàleg tant per millorar relacions amb la sanitat pública com amb l'àmbit privat. En aquest sentit, volen crear una taula de diàleg amb mutualitats per abordar alguns problemes endèmics, com les "retribucions baixes" o problemes de gestió d'autoritzacions.

La nova junta del col·legi vol començar a materialitzar alguns punts del seu programa electoral a partir de setembre. Per exemple, volen oferir més assessorament jurídica i fiscal als metges, fer arribar el COMG a estudiants o ampliar el programa de protecció social a orfes de metges, col·legiats jubilats o doctors amb problemes de salut.