L'acusat del crim d'Olot té atacs d'ira incontrolats segons el psiquiatra

La parella d'Alejandro Fortuño diu que el detonant del crim va ser l'intent de violació per part de la víctima

L'acusat del crim d'Olot pateix un trastorn de la personalitat que el fa ser "irascible" i tenir "atacs d'agressivitat". Segons el psiquiatra que el va examinar a la presó, a priori Alejandro Fortuño pot contenir la ràbia, sempre i quan no hi hagi un detonant -com l'abús d'alcohol i drogues- que li provoqui un brot psicòtic i li faci perdre el nord.

Precisament la defensa creu que això és el que va passar el 19 d'octubre del 2012, quan Fortuño s'hauria encès en veure que l'altre home intentava violar la seva parella i el va cosir a ganivetades. Tant l'acusat, que va declarar ahir, com la seva dona, que ho ha fet avui, han insistit en aquest extrem. Fortuño s'enfronta a una pena de 14 anys i 10 mesos.

La parella de l'acusat ha tancat aquest matí la llista de testimonis que han declarat al judici pel crim d'Olot. La defensa considerava clau la seva declaració, perquè ella era l'única que es trobava amb Fortuño i la víctima a l'interior del pis quan l'acusat va matar l'altre a ganivetades.

La dona ha explicat que feia uns quatre anys que mantenia una relació amb Fortuño, i que tots dos prenien drogues habitualment (cocaïna i heroïna). Aquell 19 d'octubre del 2012, ella mateixa ha dit que li havia passat una paperina a Fortuño perquè consumís. A més, també ha dir que, durant el matí i migdia, va veure com el processat es bevia fins a deu cerveses i una copa de licor.

La tarda del crim, Fortuño la va anar a buscar perquè l'acompanyés fins a casa de la víctima -a qui acabava de conèixer- perquè l'ajudés a escollir un quadre que els havia ofert com a regal. Quan va arribar al pis, la dona va suposar que els dos homes havien estat bevent vi, perquè hi havia una ampolla mig buida a sobre de la taula.

Va ser aleshores quan Fortuño va anar al lavabo i ella i la víctima es van quedar sols al menjador. Aleshores, la dona ha explicat que l'altre home li va exigir que es despullés i que, com que ella s'hi va negar, li va ventar una plantofada que la va fer caure al sofà. Després, la víctima es va treure tota la roba que duia i, completament nu, se li va llançar al damunt.

"Es va tornar completament boig"

Quan va sentir els crits d'auxili de la seva dona, Fortuño va sortir del lavabo. Aleshores, la parella de l'acusat ha declarat que Fortuño es va "tornar completament boig". Acusat i víctima es van començar a barallar amb violència i, després de llançar-se objectes com ara "un llum de peu o un gerro", tots dos van intentar agafar el ganivet.

El processat va ser qui el va poder arreplegar primer i, aleshores, la dona ha explicat que es va tapar la cara perquè "no volia veure" què passava. Després d'uns minuts que se li van fer "eterns", i de sentir Fortuño insultant la víctima, ella mateixa li va dir que parés de clavar-li ganivetades. L'altre home ja estava mort.

La dona ha explicat que Fortuño estava ple de ràbia. "Tenia el rostre desencaixat, amb els ulls que li sobresortien de les òrbites i estava completament tacat de sang", ha dit. Després, l'acusat es va anar a dutxar i tots dos van abandonar el pis. Abans de fugir, van posar dins una bossa els dos ganivets -Fortuño en va agafar un altre perquè el primer se li va vinclar-, la tovallola que havia fet servir l'acusat per rentar-se i el got amb què havia begut vi.

Atacs d'agressivitat

Durant aquest matí, també han passat per la sala de vistes diversos agents de la Policia Local i dels Mossos d'Esquadra. Els policies han explicat que, quan van anar a buscar l'acusat a casa seva per detenir-lo, Fortuño va admetre haver matat la víctima i va afegir-hi que, si calgués, "ho tornaria a fer".

Després d'aquestes declaracions, ha arribat el torn dels perits. Al migdia, qui ha declarat ha estat el psiquiatre Harry Baker, que va examinar l'estat mental de Fortuño quan ja estava ingressat a la presó de Girona.

El metge ha dit que l'acusat té un trastorn de personalitat, i l'ha descrit com una persona "amb tendència irascible", impulsiva i que pateix "atacs d'agressivitat". D'entrada, el psiquiatre ha dit que Fortuño, per si mateix, té capacitat per controlar-se, sempre i quan no hi hagi certs detonants -com ara les drogues- que li puguin provocar un brot psicòtic.

Ha estat aleshores quan l'advocat de la defensa li ha demanat si el consum abusiu d'alcohol podria derivar en una d'aquestes situacions en què Fortuño perdria el nord i no podria controlar la seva ira. "Sí", ha estat la resposta del psiquiatre.

Aquesta tarda tocarà el torn a les declaracions dels forenses. Demà, el judici entrarà a la recta final amb l'anunci de conclusions definitives i els informes de les parts.

14 anys i 10 mesos de presó

El fiscal, Enrique Barata, demana que condemnin Alejandro Fortuño a 14 anys i 10 mesos de presó per un delicte d'homicidi amb els agreujants d'abús de superioritat i de confiança. Tot i això, li estima un atenuant simple de trastorn mental pels problemes amb l'alcohol i les drogues.

La defensa, encapçalada pel lletrat Joaquim Bech de Careda, admet l'homicidi però li aplica dos eximents complets (un per trastorn mental i un altre per consum de tòxics) i un atenuant d'arravatament, i considera que Fortuño no ha d'anar a al presó, sinó que ha de rebre tractament psiquiàtric.