La PAH protesta a Girona contra la figura de la propietat compartida

Es tracta d'una fórmula que permet comprar només una part de l'habitatge i pagar un lloguer al banc per la resta

Membres de la PAH Girona-Salt han fet una petita 'peformance' a les portes de l'edifici de la Generalitat a Girona per protestar contra la figura de la propietat compartida que vol promoure el Govern. El moviment critica que és una "nova aliança" entre els bancs i CiU per mantenir el sistema hipotecari. "És una nova fórmula per continuar camuflant l'estafa de les hipoteques", ha lamentat la portaveu, Marta Afuera. 

El Govern ja ha aprovat un avantprojecte de llei per reconèixer aquesta nova fórmula i després de l'estiu vol portar al Parlament la reforma del Codi Civil. La propietat compartida permet comprar només una part de l'habitatge i pagar un lloguer al banc per l'altra part que no es pot comprar. Així es redueix la hipoteca i les quotes són més petites. 

Afuera ha criticat que el Govern busqui fórmules per garantir l'accés a l'habitatge que radiquin en el sistema hipotecari i ha demanat que s'aposti pel lloguer social. La portaveu ha recordat que hi ha bancs que han estat rescatats amb capital públic que continuen tenint pisos buits i ha demanat al Govern que faci d'interlocutor per aconseguir que els cedeixi per a lloguer social. 

Conflicte en el sí de la PAH

La PAH Girona-Salt continua fent accions tot i que el conjunt de les PAH catalanes no els reconeixen com a membres del col·lectiu i, fins i tot, van arribar a expulsar-ne la portaveu, Marta Afuera, a qui no reconeixen com a una interlocutora. 

En una assemblea de les PAH catalanes celebrada el 21 de juny es va aprovar que l'únic col·lectiu que representa la PAH és la PAH Gironès i es van desvincular del moviment que lidera Afuera, batejat com a PAH Girona-Salt. En un comunicat, les PAH de Catalunya van assegurar que no reconeixien "l'antiga PAH Girona o PAH Girona-Salt com a membre/interlocutora de l'assemblea de PAH catalanes". 

Per la seva banda, Afuera ha declarat aquest matí que pensen seguir treballant per defensar els drets dels afectats per les hipoteques i ha remarcat que la PAH és un moviment social "i no un partit polític ni una estructura amb jerarquia que va de dalt a baix". A més, ha recordat que cada setmana tenen assemblea a Girona on es donen cita més d'un centenar de persones i que mentre hi hagi gent amb necessitats relacionades amb l'habitatge continuaran fent accions.