La Fageda invertirà 10 MEUR en cinc anys per renovar la fàbrica de iogurts i postres

La cooperativa va tancar el 2013 amb una facturació de 14,4 MEUR

La cooperativa La Fageda, amb seu a Santa Pau (Garrotxa), invertirà 10 milions d'euros (MEUR) en els propers cinc anys per renovar i ampliar la seva fàbrica de iogurts i postres. La inversió forma part d'un ambiciós pla estratègic, que no només inclou aquestes obres, sinó també la substitució dels hivernacles per un eco-edifici on hi aniran les divisions de gelats i melmelades i la reforma de tota la zona de visitants.

En total, un cop s'enllesteixi el pla, la superfície construïda de la cooperativa s'incrementarà en un 20%. La cooperativa, que dóna feina a 277 persones -de les quals 154, són discapacitats- va tancar el 2013 facturant 14,4 MEUR, un 18% més que l'exercici anterior.

El pla d'inversions que ha posat en marxa la cooperativa La Fageda es va engegar a finals del 2013. Aleshores, van començar les obres per aixecar una nova nau frigorífica als terrenys de Santa Pau, que permetrà emmagatzemar fins a dos milions de iogurts. A més, també s'ha posat en funcionament una nova caldera de biomassa, que abasteix de vapor totes les instal·lacions.

A partir d'ara i fins al 2018, La Fageda destinarà gairebé 10 MEUR per posar-se al dia. De tota aquesta inversió, les obres més significatives seran les que es faran a la fàbrica de iogurts i postres (que després de 22 anys ha quedat obsoleta) i a totes les instal·lacions que hi donen servei.

El pla estratègic preveu renovar tota la factoria i substituir els hivernacles actuals que hi ha al costat per un eco-edifici, on s'hi situaran les divisions de gelats i melmelades. A més, també es remodelarà tota la zona de visitants (que es tancarà aquest setembre i fins a la primavera de l'any que ve).

En total, un cop s'enllesteixin totes les inversions, la superfície edificada de la cooperativa augmentarà fins a un 20%, arribant als 12.000 metres quadrats. El pla també inclou la millora de l'accessibilitat des de la reserva natural adjacent a la cooperativa.

Iogurts i postres, el 88%

La cooperativa ha celebrat aquest cap de setmana la seva assemblea general, durant la qual s'han aprovat els comptes de l'any passat. Durant el 2013, La Fageda va facturar 14,4 MEUR, un 18% més que l'exercici anterior.

Per seccions, els iogurts i postres representen el 88% de la facturació. A més, el negoci que sumen aquestes dues divisions va créixer un 19,4% durant l'any passat. La resta dels ingressos provenen, principalment, de la producció de gelats i melmelades i de serveis que presta la cooperativa, com ara la jardineria.

Durant l'assemblea general, els socis de La Fageda van decidir destinar els beneficis de l'exercici -que pugen a 732.000 euros- íntegrament a reserves. La Fageda s'ha convertit en el tercer fabricant de iogurts de Catalunya. Els seus postres làctics es comercialitzen en 1.600 punts de venda, a través d'empreses de distribució i també abasteixen hospitals.

Tot aquest negoci, de retruc, s'ha traduït en un increment de la plantilla, que a dia d'avui se situa en 287 persones. D'aquestes, 163 són discapacitats mentals o intel·lectuals que treballen a la cooperativa (un col·lectiu que s'ha incrementat en un 4,7% durant el 2013).

Integració sociolaboral

El conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, ha visitat aquesta tarda les instal·lacions de La Fageda. Pelegrí ha valorat la tasca que fa la cooperativa en la integració sociolaboral de les persones que pateixen discapacitat intel·lectual o trastorns mentals severs. "Les activitats productives de la cooperativa són eminentment agrícoles i s'ha creat un projecte econòmicament viable, respectuós amb les persones, els animals i el medi ambient", ha volgut deixar clar Pelegrí.

El conseller també ha aprofitat per recordar l'estreta relació del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, que depèn del Departament d'Agricultura, amb la cooperativa La Fageda, ja que han crescut paral·lelament i han col·laborat estretament en moltes tasques. Pelegrí ha explicat que això fa que per a molta gent les dues "marques" ara estiguin estretament associades.

De fet, els mateixos responsables de La Fageda diuen sovint que la seva entitat no seria el que és si no estigués situada en el parc natural. A més, la cooperativa està acreditada amb la Carta Europea de Turisme Sostenible, amb la qual cosa actua també com a punt d'informació del parc. Així, el conseller ha explicat que aquest "és un clar exemple de sinergies, de manera de fer i sobretot de sumar, de veure els espais naturals protegits també com una oportunitat i no com una limitació del territori".