Unes 600 persones surten al carrer a Girona contra Felip VI

S'han vincut moments de tensió entre manifestants i els Mossos d'Esquadra

Unes 600 persones s'han manifestat pels carrers de Girona en defensa del "dret a decidir" i per mostrar el seu rebuig a la monarquia i al rei Felip VI, que aquest dijous participava en el Fòrum Impulsa que es celebra a la ciutat. Els manifestants, carregats amb pancartes, estelades, cassoles o trompetes, han recorregut els carrers de la ciutat en una marxa pacífica on s'han pogut sentir càntics i crits en contra la monarquia tals com "Fora Borbons de Girona" o "els catalans no tenim rei".

La marxa ha finalitzat a la plaça Miquel de Palol tot i que uns 150 assistents han decidit aproximar-se fins a l'Auditori. Els Mossos els han aturat i ha estat en aquest punt on s'han viscut moments de certa tensió.

La manifestació ha arrencat passades les vuit del vespre de la Plaça del Vi de Girona i ha recorregut el carrer Nou, Santa Eugènia fins arribar a la plaça Miquel de Palol on han realitzat els parlaments i s'ha donat per finalitzada la mobilització. Durant el transcurs de l'acte, els manifestants no han parat de cridar i cantar tota mena de frases en contra la monarquia i el nou rei Felip VI tals com "Borbó, cabró, treballa de peó", "Si el rei vol corona, corona li donarem, que vingui a Girona que el cap li tallarem" o "Borbó, tremola, el poble no perdona", entre d'altres.

Els manifestants - unes 600 persones de totes les edats- també carregaven tota mena de pancartes, senyeres, estelades i han anat amenitzant la marxa amb el so de trompetes o cassoles. L'acte estava organitzat per una quinzena d'entitats d'arreu de les comarques gironines i ha volgut mostrar el rebuig de la ciutadania cap a la monarquia i el rei Felip VI que aquest dijous ha assistit a l'entrega dels Premis Fundació Príncep de Girona (FPdGi) del Fòrum Impulsa que es celebra a la ciutat. Aquest ha estat el primer acte que el nou rei ha realitzat fora de la Comunitat de Madrid.

No obstant això, els manifestants també han volgut deixar clar un segon missatge de la mobilització: la reivindicació del poble català de poder "decidir" el seu futur. Seguint amb el lema de la manifestació 'Cap pacte, cap rei, el poble català decideix', el regidor de la CUP, Jordi Navarro, ha assenyalat que la mobilització volia ser un crit popular. "La visita del rei no és fruit de la casualitat, hi ha una operació d'Estat per desestabilitzar el procés sobiranista català, per això amb aquesta manifestació volem fer de nou palès el nostre rebuig", ha explicat.

En aquest sentit, en Pau i la Nuri - els dos assistents escollits per llegir el manifest final- han subratllat que l'acte d'aquest dijous servia per "reclamar la fi del règim monàrquic que ja ha arribat a la seva fi amb l'abdicació de Joan Carles". "Que ens deixin triar tot, no només el dret a decidir; si no volem un rei no han d'imposar-lo perquè estan fent el mateix que Franco va fer 40 anys enrere", han assegurat. Una idea i sentiment que compartien gran part dels assistents que subratllaven la voluntat de poder-ho "decidir tot, l'estat que volem, república o monarquia". 

Uns missatges que també s'han repetit al final de l'acte, durant els parlaments, on s'ha recordat que ara fa unes setmanes el consistori gironí va aprovar que el títol de Príncep de Girona que manté la ciutat no "representava Girona". En aquest sentit, el text aprovat també constava que actualment no existeix el mateix consens polític del 1981 que va portar el consistori a demanar que la Casa Reial investís Felip de Borbó com a Príncep de Girona. Un títol que a partir d'ara podria portar la filla del nou rei, Elionor.

"Elionor no és la princesa de Girona i recordem a Felip de Borbó que li tallarem la cua", han estat les últimes paraules que els portaveus de l'acte han llançat al centre de la ciutat i al costat de l'Auditori de Girona, on es realitza el Fòrum Impulsa. Tot seguit, els assistents han cantat l''Estaca' amb l'ajuda del cantautor Juanjo Bosk i després, espontàniament, els mateixos participants han començat a cantar 'Els Segadors'.

Ha estat després del punt i final de la mobilització ciutadana quan un grup d'assistents, uns 150, han decidit apropar-se fins a l'Auditori de Girona per continuar la manifestació. Allà s'han trobat un gran desplegament dels Mossos d'Esquadra que, en un principi, els han barrat el pas i els han aturat. 
Després de parlar una estona amb membres del cos de policia, els manifestants han aconseguit apropar-se una mica més, fins al final del carrer Caterina Albert, a tocar de l'edifici de la Fira Girona. Allà, els mossos els han aturat i s'ha muntat un cordó policial perquè els assistents no poguessin accedir fins a l'Auditori de Girona. Ha estat en aquest mateix indret on s'han viscut moments de certa tensió entre els participants i els Mossos d'Esquadra tot i que, finalment, no s'ha produït cap càrrega policial.

Durant un quart d'hora, els manifestants han cridat lemes en contra del rei i s'han plantat davant dels agents. També han escridassat i xiulat alguns dels assistents que sortien del Fòrum Impulsa. La tensió no ha anat més enllà i, gradualment, els manifestants han anat marxant.