El PUOSC només rebrà subvencions per obres de manteniment i conservació

L'ens supramunicipal gironí ha aprovat en un ple extraordinari un nou conveni de finançament del Pla Únic d'Obres i Serveis de Catalunya

La Diputació de Girona ha aprovat aquest divendres, en un ple extraordinari, la creació d'un nou conveni i l'anulació de l'anterior, que havien acordat amb la Generalitat el mes d'octubre pel finançament del Pla Únic d'Obres i Serveis de Catalunya (PUOSC) per al període 2013-2017. L'ens ha pres aquesta decisió davant el retard en la planificació del pla i la manca de recursos per part de la Generalitat. El nou conveni només té en compte la línia de reparacions, manteniment i conservació. La Diputació aportarà al PUOSC 4,1 MEUR per al 2014 i 2015. Per fer-ho possible, l'ens ha aprovat durant el mateix ple l'expedient d'un crèdit, finançat amb el romanent de tresoreria. El mes d'octubre del 2013, el ple de la Diputació de Girona va signar i acordar un conveni amb la Generalitat referent al finançament del PUOSC que tenia previst destinar 16,4 milions d'euros per al període 2013-2017, que es distribuïen en 4,1 milions d'euros cada any. Aquest conveni, per primer cop, constava de dues línies. Per un costat la línia d'inversions per obra nova, i per un altre, la de manteniment, reparacions i conservació.

Davant els retards pel que fa a la planificació del conveni i la "manca de recursos" - tal com ha explicat el president de la Diputació de Girona, Joan Giraut- l'ens supramunicipal va decidir extingir aquell conveni i crear-ne un de nou que només consta d'una línia, la vessant de reparacions, manteniment i conservació. Això significa que desapareix la línia d'ajudes pel que fa a inversions o obres noves i tots els diners es destinaran a treballs de reconstrucció o manteniment. Una decisió que el conjunt de la Diputació de Girona ha aprovat aquest divendres en un ple extraordinari que s'ha celebrat en menys de mitja hora.

Tal com es marca en el nou conveni, la Diputació de Girona aporta 4,1 milions d'euros per als anys 2014 i 2015, repartits en 2.050.000 euros cada any. Segons han explicat fons de la Diputació de Girona, la Generalitat també aportarà 4 milions d'euros cada any. En principi, aquesta situació es mantindrà fins al 2015, serà llavors quan la Diputació de Girona es decidirà si es manté aquest sistema.

Per fer possible l'aportació econòmica en l'exercici del 2014, el ple també ha aprovat inicialment l'expedient d'un crèdit extraordinari de 2.050.000 euros - que té un informe favorable d'Intervenció- i que s'ha finançat amb romanent de tresoreria per a despeses generals. Tal com destaquen des de l'ens, el crèdit s'ha fet ara per poder atendre les despeses que no es poden demorar fins a l'exercici vinent i per a les quals no hi ha cap consignació pressupostària. A més, el nou conveni preveu que la Generalitat delegui a la Diputació de Girona la gestió del seu pla específic, que manté al llarg del quadrienni 2014-2017, i està dotat amb 16 milions d'euros. D'aquesta manera, la Diputació gironina assumirà la gestió econòmica i administrativa dels projectes del pla.

El ple i els acords que s'havien de prendre durant la reunió s'han portat a terme sense entrebancs. L'únic moment en què s'ha viscut una situació tensa ha estat quan l'alcalde de Riudarenes, Jordi Gironès, ha criticat el comportament i la manca de responsabilitat que ha demostrat el Govern durant aquest temps. "Pensem que seria bo que el Departament de Governació demanés disculpes públicament als ajuntaments que han fet un esforç molt gran creant memòries, projectes i temps. No és suficient dir que no es tira endavant", ha explicat. "Almenys un reconeixement i un acte d'humilitat i respecte a les institucions locals per haver-nos fet perdre el temps i la paciència", ha afegit.

En aquest sentit, Gironès ha assegurat que "no es refia ni confia" en el Departament de Governació de la Generalitat. "No pot anar tant alegrament pel món afectant qüestions que tenen en compte la bona imatge, expectatives i esperances del municipis i volem dir com anècdota que potser millor no enviem els 2 milions d'euros sinó que ens enviïn ells els quatre milions", ha comentat.

El president de la Diputació de Girona, Joan Giraut, ha coincidit amb el fet que el canvi i manca de recursos ha estat "una decepció", però ha deixat clar que "en cap cas" consideren que la Generalitat ha actuat malament en aquest sentit. "Som conscients de l'esforç, la dedicació, el sacrifici i la voluntat del Departament de Governació perquè això pogués tirar endavant i han estat unes circumstàncies i uns recursos econòmics que no han pogut acabar d'arribar a la Generalitat que han impedit això", ha explicat Giraut.

El vicepresident de la Diputació de Girona, Xavier Soy, també ha aclarit que si qualsevol municipi vol fer canvis d'obres o algunes variacions a causa del canvi de conveni i la nova situació, ho podrà fer sense problemes. Fonts de l'ens supramunicipal gironí apunten que és possible que la situació que s'ha produït a les comarques gironines es repeteixi en altres demarcacions i que es creïn nous convenis amb les altres Diputacions d'arreu del territori català.