El secretari d'Empresa i Competitivitat, Pere Torres, acompanyat de la directora general de Turisme, Marian Muro, i del director de l'Agència Catalana de Turisme, Xavier Espasa, ha lliurat aquest dijous els primers diplomes de la nova certificació 'Hotel Gastronòmic de Catalunya'. En total, 35 establiments hotelers han rebut aquest segell, impulsat per la Direcció General de Turisme, que té com a objectiu posicionar en el mercat una oferta turística singular, d'alt valor afegit, que combina l'allotjament confortable amb una oferta gastronòmica de cuina catalana arrelada en el territori.
L'especialitat gastronòmica s'engloba dins d'un model turístic de qualitat que vol donar resposta a les necessitats del turisme actual. Es tracta de conservar la personalitat, la identitat i els productes del territori, donar-los a conèixer i oferir-los com un valor afegit. En aquesta línia, durant la seva intervenció, Torres ha destacat que des del Govern s'aposta "contínuament" pel turisme de qualitat, però "hem de ser conscients que per atraure una demanda de cert nivell hem de tenir una oferta de qualitat".
En aquest sentit, ha volgut recordar que la Generalitat aposta per la gastronomia com "una via per crear una oferta de valor afegit", desenvolupant per exemple una estratègia d'enoturisme que permeti situar Catalunya com a destinació enoturística a escala internacional o apostant per l'oleoturisme com una iniciativa per crear una "oferta diferencial".
Per la seva banda, Muro ha declarat que projectes com el segell d'avui són "un bon exemple de que mitjançant la col·laboració entre el sector públic i privat es poden aconseguir grans objectius".
Per part dels 'Hotels Gastronòmics' ha parlat Vicenç Fajardo, de l'Hotel La Plaça de Madremanya, que durant la seva intervenció ha volgut destacar que "la nostra feina és dedicar-nos cada dia al nostre territori i a la gastronomia, i que ens ajudin a impulsar aquesta feina és d'agrair".
La Direcció General de Turisme ha treballat en la creació d'aquesta especialitat, que complementa la seva labor de suport al turisme interior, junt amb tres entitats: l'Associació Cases Fonda de Catalunya, CIM Hotels i Costa Brava Verd Hotels. A més, l'Institut Català de la Cuina també ha participat en la definició del projecte.
El segell d''Hotel Gastronòmic' és de caràcter voluntari. Hi poden optar els establiments de petit format (amb un màxim de 60 habitacions i 120 places), que estiguin donats d'alta al Registre de Turisme de Catalunya (RTC), i que compleixin amb els quatre eixos principals de la certificació: gestió familiar i tracte personalitzat; allotjament de qualitat i confortable; oferta gastronòmica de qualitat, i dinamització territorial a nivell econòmic i cultural.
Qualsevol establiment hoteler que compleixi aquests requisits pot presentar la seva sol·licitud davant l'Oficina de Gestió Empresarial. El segell té una validesa de quatre anys, i per tant transcorregut aquest temps l'establiment hoteler pot optar a demanar-ne la renovació.
Els establiments certificats reben un diploma i una placa distintiva, i entren a formar part d'un pla de promoció específica que du a terme l'Agència Catalana de Turisme. Els 35 establiments concedits amb el distintiu 'Hotel Gastronòmic' són, a la zona dels Pirineus, els hotels Ca l'Amagat, Can Boix de Peramola, El Monegal, El Prado, Prats, Hotel Restaurant Andria, Els Caçadors de Ribes de Freser, Hotel Muntanya & Spa, Vall Ferrera, a la Costa Brava hi ha els hotels Ca l'Arpa, El Far Hotel Restaurant, Es Porta Hotel, Casamar, El Molí, Hotel Empordà, Hotel Hostal La Quadra, La Plaça de Madremanya, Llevant, Mas Pau, Hotel Restaurant Empòrium, Hotel Rural Niu de Sol, Sa Tuna, La Fornal dels Ferrers, Mas Ses Vinyes, Masia La Palma i Sant Pere del Bosc Hotel & Spa.
A Barcelona s'han distingit els hotels Fonda Europa, Hotel Restaurant Can Cuch, Hostal de la Plaça, Ca la Manyana, Hostal Estrella i Mas Albereda; a la Costa Daurada, Hotel Antiga i La Boella, i a Terres de l'Ebre, Hotel Diego.