Paneque: "Planas ha de poder optar a les primàries encara que surti del PSC"

La candidata recorda que el reglament avala que els independents es puguin presentar

Les primàries del PSC a Girona s'han embolicat amb el dubte sobre si tots els membres del corrent Avancem seguiran l'exemple del seu líder, Joan Ignasi Elena, i acabaran esparracant el carnet del partit. La candidata Sílvia Paneque defensa que el procés de primàries està "legitimat" i aposta per mantenir el calendari passi el que passi.

Paneque diu que és "respectable" que Glòria Plana continuï endavant amb la seva candidatura encara que sigui com a independent si després de l'assemblea d'Avancem del dia 28 decideix abandonar la militància. "El reglament del partit té en compte que no militants optin a les primàries, només cal que tinguin els avals necessaris, i ella els té", ha afirmat Paneque.

Sílvia Paneque defensa que ja no hi ha marxa enrere en la convocatòria de primàries per escollir candidata del PSC a l'alcaldia de Girona i sosté que el procés està "absolutament legitimat" i ha de tirar endavant.  

Després que Elena, fins ara crític del PSC i líder del corrent Avancem, anunciés que deixa el PSC, a Girona es planteja una incògnita: saber si la candidata a les primàries Glòria Plana també seguirà el camí d'Elena i es donarà de baixa del partit i, en cas afirmatiu, si això farà que abandoni la cursa per liderar la llista socialista a les pròximes eleccions municipals.  

La resta de membres d'Avancem tenen previst consensuar què fer en la propera assemblea del dia 28. El que Glòria Plana ja ha anunciat és que no pensa retirar la seva candidatura, encara que acabi deixant el partit. La seva rival, Sílvia Paneque ha defensat que és "totalment respectable" que algú amb sensibilitat socialista però en desacord amb la direcció presenti un projecte alternatiu.  

A més, ha recordat que els estatuts del partit preveuen que es presentin a les primàries no militants, sempre que tinguin els avals necessaris. Tot i que admet que pot desconcertar que un militant es presenti a primàries i, a mig camí, decideixi donar-se de baixa del partit, assegura que és "legítim". "Al PSC sovint hem apostat per incorporar a les llistes persones independents", ha justificat Paneque.  

La intenció de la candidata era presentar les línies mestres del seu programa electoral aquest dijous, però l'anunci de Joan Ignasi Elena i les declaracions de Plana han obligat a posposar-ho per abordar "els dubtes" que ha pogut generar. Tot i això, ha avançat que proposa mesures innovadores, sobretot relacionades amb radicalitat democràtica. Per exemple, vol que la resta de membres de la seva possible candidatura s'escullin amb llistes obertes.

Tant Paneque com Plana són actualment regidores socialistes a l'Ajuntament de Girona, on el PSC és el principal grup de l'oposició. Sílvia Paneque ha reconegut que la situació de crisi dins el partit i d'oposició de punts de vista "afecten" al dia a dia del grup però ha afirmat que opten per deixar els debats de partit per a altres òrgans i centrar-se només en allò que afecta a la ciutat i a l'ajuntament.