Torraspapel rectifica i menys treballadors aniran al carrer

Finament s'ha acceptat el pla de rendes proposat pel comitè

La direcció de Torraspapel ha rectificat i ha acceptat el pla de rendes proposat pel comitè de la fàbrica de Sarrià de Ter (Gironès). La paperera ha decidit acollir la mesura després que la negociació per l'ERO d'extinció que afecta tota la plantilla es trobés encallada.

D'aquesta manera, als treballadors que tinguin 55 anys o més se'ls oferirà cobrar un salari fins que en facin 61, i després, aniran a jubilació. De retruc, això permetrà reduir els acomiadaments forçosos i fer que més plantilla es pugui acollir a les recol·locacions en altres plantes del grup. Aquells empleats que tinguin com a destí la factoria d'Almazán (Sòria) cobraran indemnitzacions per trasllat més elevades.

La negociació per l'ERO d'extinció a la fàbrica de Sarrià de Ter encara la recta final. Direcció i comitè treballen per intentar aconseguir un preacord a principis de la setmana vinent, amb intenció de portar-lo a l'assemblea de treballadors el dimecres 25 (just dos dies abans que acabi el termini d'un mes que les parts tenen per tancar un acord).


El cop de porta que la paperera va donar al pla de rendes proposat pel comitè la setmana passada, però, havia encallat les converses. Per això, la direcció de Torraspapel ha decidit rectificar i, al final, ha acceptat acollir la mesura proposada pels representants dels treballadors.

El pla de rendes afecta el col·lectiu de treballadors de 55 anys o més (en total, a la fàbrica de Sarrià n'hi ha 38). La paperera els oferirà ara poder cobrar un salari fins que en compleixin 61 -la quantitat encara s'ha de tancar- i després, anar a jubilació.

El president del comitè d'empresa, Nicolás Juárez, valora el gest de la direcció, perquè permetrà reduir els acomiadaments forçosos (és a dir, aquells que no tindran altre sortida que marxar amb la indemnització que es fixi). Si es descompten els 38 empleats que es poden acollir al pla de rendes i les 91 recol·locacions que ha ofert Torraspapel, només hi haurà tres treballadors a qui no quedarà més remei que rescindir-los el contracte.

La resta, podran escollir entre dues opcions, depenent de l'edat que tinguin: o bé agafar les indemnitzacions, o bé acollir-se al pla de rendes o recol·locar-se en altres plantes del grup . Precisament, en aquest darrer punt, direcció i comitè també han concretat què s'oferirà a aquells empleats que hagin de marxar fora de les comarques gironines per seguir treballant a la paperera.

Més elevades a Almazán

El conveni de Torraspapel fixa que, cada vegada que un treballador es recol·loca en una altra planta, rep una compensació que com a molt arriba a dos mesos de salari. El comitè, però, considerava que això era insuficient en el cas de les 28 recol·locacions ofertes a Almazán (Sòria), les 17 de Saragossa i la plaça a Condat de França.

Durant la darrera reunió, la paperera ha acceptat complementar aquestes recol·locacions amb tres tipus de primes. Una primera serà per trasllat i, en aquest cas, els treballadors que vagin a Sòria percebran una quantitat més elevada que els de Saragossa i França.

"Entenem que Almazán és el destí menys atractiu, i per això s'oferiran més compensacions", precisa Juárez. Les altres dues primes que es fixaran seran per habitatge i per a aquelles famílies que tinguin fills en edat escolar. En aquest cas, les quantitats seran les mateixes per als treballadors que es recol·loquin a Sòria, Saragossa i França.

Avui, el comitè d'empresa i els sindicats han exposat a l'assemblea de treballadors els darrers avenços en la negociació de l'ERO d'extinció. La propera reunió amb la direcció serà aquest divendres.

A finals d'abril, la direcció de la històrica paperera de Sarrià de Ter va comunicar al comitè la seva intenció de tancar la factoria. El grup ho justificava per la caiguda de demanda arran de la crisi i per la reforma energètica impulsada per l'Estat. Torraspapel està a Sarrià de Ter des dels anys 50 i té capacitat per a produir 62.000 tones de paper no estucat a l'any.