Endesa obre a Figueres el Museu de l'Electricitat amb més de 500 peces

És el més antic que hi ha a l'estat espanyol dedicat a aquesta temàtica i l'únic a Catalunya

Figueres compta amb el primer Museu de l'Electricitat a Catalunya i el més antic d'aquesta temàtica a l'estat espanyol. La Fundació Endesa ha incorporat a la xarxa de museus de la ciutat la col·lecció de 500 peces procedents del fons històric de l'antiga Hidroelèctrica de l'Empordà, que es va incorporar a la multinacional el 1999.

L'espai, que fa uns 250 metres quadrats en un local del carrer Sant Josep, ha estat rehabilitat i ara s'obre al públic. Fins ara, la col·lecció privada, que va aplegar l'empresari figuerenc Carles Cusí de Miquelet, només es podia veure amb visites concertades. Entre les peces més singulars, hi ha un llum de carbó que el 1903 va il·luminar per primer cop la Rambla.

El Museu de l'Electricitat va començar a caminar fa més de 25 anys però estava tancat i només s'hi podien fer visites concertades. L'espai, que ara estarà obert al públic, està situat al número 21 del carrer Sant Josep, molt a prop de la Rambla de Figueres. Endesa hi ha fet obres de rehabilitació durant sis mesos per adequar-lo a la normativa vigent, tot facilitant l'accés a les persones amb discapacitat i adequant-te la climatització, de manera que passarà a integrar-se a la xarxa d'equipaments culturals de la ciutat.

Amb la inauguració oficial, celebrada aquest dimarts, totes les persones interessades podran conèixer i veure una valuosa col·lecció de peces històriques que daten des del 1895 i fins a mitjans del segle XX i que narren el procés de l'electrificació a l'Alt Empordà. L'impulsor d'aquest fons va ser Carles Cusí de Miquelet, fundador i empresari figuerenc de l'Hidroelèctrica de l'Empordà (coneguda popularment com a Hidro), constituïda l'any 1913. El museu està situat en el que va ser l'antic magatzem de la seu. 


 
"És una col·lecció única, perquè prové del primer moment en què l'electricitat comença a ser energia que es difon i per tant hi ha màquines molt senzilles de construcció però que de seguida van ser superades per la tecnologia següent", detallava aquest matí el conservador del Fons Històric d'Endesa, Sergi Treviño. Això va fer que aquestes peces centenàries siguin molt difícils de trobar perquè moltes van quedar obsoletes, convertint-se així en peces úniques. De fet, asseguren no haver trobat cap més col·lecció amb un fons similar. 

És el cas d'una de les primers làmpades de carbó que l'any 1903 van il·luminar per primer cop la Rambla de Figueres, acompanyada de la fotografia que així ho documenta. Curiosament, encara ara es pot encendre amb l'ajuda d'un motor. La col·lecció de 500 peces està formada per maquinària, utillatges i aparells de mesura. En destaca també l'exposició d'un grup hidràulic complet de grans dimensions de la Central de Vilallonga de Ter així com una col·lecció de telèfons de paret de la marca Ericsson o parallamps de totes les mides.

Amb voluntat de difusió

El Mercat de l'Electricitat de Figueres pertany a la Fundació Endesa, una organització constituïda el 1998 que compta amb un Fons Històric de la Companyia, integrat pel patrimoni tecnològic i els arxius documentals i gràfics de les empreses que han quedat integrades a Endesa, com és el cas d'Hidroelèctrica de l'Empordà des de l'any 1999.

La directora general d'Endesa a Catalunya, Isabel Buesa, ha subratllat la importància de conèixer els orígens de la tecnologia en aquest sector per entendre millor la seva evolució. També ha explicat que el museu obre amb una clara vocació pedagògica, de manera que s'intentarà fomentar l'estudi i investigació del fons entre la comunitat educativa.

Per la seva banda, el president de la Fundació Endesa Rafael Miranda, ha reconegut els esforços de persones com la família Cusí que han permès preservar fins avui peces d'un gran valor històric i científic.

El Museu de l'Electricitat és el primer que hi ha a Catalunya i el més antic a l'estat espanyol. Obrirà d'abril a octubre mentre que de novembre a març es podrà veure mitjançant cita prèvia, en el cas de grups i escolars. L'entrada val 2 euros i hi ha una tarifa reduïda d'1 euro per a jubilats, estudiants i famílies nombroses.