Unes 5.000 persones reviuen la revolta dels Segadors a Santa Coloma de Farners

L'any vinent la festa arriba a la desena edició

Unes 5.000 persones han gaudit durant aquest cap de setmana dels actes organitzats durant la Festa de la Revolta dels Segadors de Santa Coloma de Farners, una mostra que commemora un dels esdeveniments més importants que va viure el poble el 1640. Enguany la fira, que ha celebrat la seva novena edició, ha comptat amb xerrades, la recreació d'un campament militar, un correfoc que simbolitza la crema de les cases, un concert, una cercavila o un sopar popular, entre altres activitats.

Des de l'organització ja treballen per preparar la pròxima edició, la desena, que coincidirà amb els 375 anys de la Guerra dels Segadors i prepara representacions teatrals al bell mig de la vila. L'exposició 'L'espurna de la revolta' va donar el tret de sortida a aquesta novena edició que ha comptat amb molta afluència de públic tot i els xàfecs intermitents que han caigut durant tot el cap de setmana a Santa Coloma de Farners.

Aquesta festa sobre la revolta i la Guerra dels Segadors està organitzada pel Casal Popular Independentista La Sega 1640, l'Ajuntament de Santa Coloma de Farners i la Diputació de Girona.

Enguany, els visitants han pogut participar en xerrades sobre aquests fets històrics, una recreació d'un campament militar com el que va assaltar la vila l'any 1960, s'han fet visites guiades pels llocs de la revolta, un correfoc que recreava la crema de les cases que es va produir en aquella època, un mercat d'artesans, demostracions d'oficis de l'època, un sopar popular, un concert a càrrec del cantant Miquel Abras i una cercavila. "Estem molt satisfets, creiem que la festa s'ha consolidat i en fem un balanç positiu", ha explicat una dels membres de l'entitat organitzadora, Sílvia Artau. Tot i això, Artau també ha reconegut que el mal temps d'aquest cap de setmana els ha jugat una mala passada i han notat una petita disminució pel que fa al nombre de visitants.

Des de l'organització ja han avançat que estan treballant en la pròxima edició, la desena, que coincidirà amb el 375 aniversari de la Guerra dels Segadors. "Tenim previst fer representacions teatralitzades sobre el que va passar al bell mig del poble, és una revolta que val la pena que es coneguin, són fets històrics importants i creiem que hem d'encendre de nou la flama del país", ha explicat Artau.

La festa commemora i reivindica els fets que van succeir el 1640 a Santa Coloma de Farners. La revolta va començar quan el poble es va negar a donar allotjament a les tropes del comte Duc d'Olivares, ministre de Felip IV. Aquesta negativa va portar fins a la capital de la Selva l'agutzil reial, el senyor Monrodon. El poble es va veure sotmès i humiliat pels soldats. Els veïns havien d'alimentar 1.000 homes quan el poble només tenia 900 habitants. El 30 d'abril de 1640 Monrodon va ser assassinat. Com a resposta, les tropes de Felip IV van cremar les masies de la vila i l'església amb la voluntat de fer desaparèixer el poble. Un objectiu que no van assolir perquè els ciutadans van plantar cara a les tropes reials donant inici a la Guerra dels Segadors.