Ripoll elabora la llonganissa solidària més llarga del món amb 1.126 metres

La xifra coincideix amb els anys d'existència del monestir

1.126 metres de llonganissa. Això és el que han aconseguit una quarantena de carnissers i xarcuters de les comarques gironines que aquest diumenge al matí han sumat esforços per crear la llonganissa solidària més llarga del món.

Al col·lectiu no li preocupa si no entren dins del rècord Guinness ja que el principal objectiu de l'acte era recollir fons perquè els infants discapacitats de l'escola Ramon Suriñach de Ripoll puguin realitzar activitats extraescolars.

L'original idea va sorgir des de l'AMPA del centre educatiu, que té 22 alumnes de la comarca, i es va decidir aquest nombre concret de metres perquè són el mateix nombre d'anys que fa que es coneix l'existència del monestir de Ripoll.

Des de primera hora del matí, els carnissers gironins s'han posat a treballar, elaborant la llonganissa solidària. Una llonganissa que ells anomenen 'llangonisseta', tal i com van registrar com a marca l'Associació de Carnissers i Xarcuters del Ripollès. Al voltant de les dues del migdia, els professionals han aconseguit el seu repte, realitzar una botifarra de 1.126 metres, d'una sola peça, elaborada amb tripa natural.

Ni la xifra de metres ni l'emplaçament on s'ha realitzat l'acció ha estat aleatori. Tot al contrari, l'associació ha volgut fer 1.126 metres, coincidint amb els anys que es té constància de l'existència del monestir de Santa Maria de Ripoll i l'elaboració de la llonganissa s'ha fet davant de la portalada del monestir, candidata a esdevenir Patrimoni Mundial de la UNESCO. Milers de persones s'han apropat fins aquest indret per felicitar els carnissers i donar el seu suport.

Ja abans de començar l'esdeveniment s'havien venut 400 metres de llonganissa i centenars de persones també han volgut tastar-la. Tots els diners que s'han recollit es destinaran a l'escola Ramon Suñer de Ripoll que actualment té 22 alumnes de tota la comarca amb diverses discapacitats. "Intentar entrar dins del record Guinness era molt complicat, s'havia de pagar i nosaltres volíem que tots el diners es destinessin a una bona causa", ha explicat el secretari de l'associació carnissera, Carles Carrasco. Des de l'entitat subratllen que no els preocupa si no obtenen aquest reconeixement perquè l'únic títol que els interessava era fer un treball solidari i ajudar els infants.

La idea de crear la botifarra solidària més llarga del món va sorgir des de l'AMPA del centre educatiu. "Les activitats que es fan dins del centre estan totes cobertes però no les que es fan en àmbit extraescolar. S'encareixen molt perquè els nens necessiten més monitors i ajuda a causa de les seves discapacitats", ha explicat el president de l'AMPA, Carles Márquez. "L'únic que volíem que es nanos tinguin l'oportunitat de viure una bona vida fora de l'escola i gaudir del seu temps", ha afegit.

Per això, es van posar en contacte amb l'associació de carnissers ripollesos que, al seu torn, van demanar ajuda al Gremi de Carnissers i Xarcuters Artesans de les comarques gironines i l'Escola de Capacitació Agrària de l'Empordà. No obstant això, l'ajuda no s'ha quedat aquí. Tota la comarca s'ha bolcat en aquest projecte; des dels ramaders de la zona que han cedit gratuïtament els porcs per realitzar la botifarra fins a totes les entitats que han participat durant la jornada - com animadors, geganters i grups musicals- i una cinquantena de voluntaris que han donat un cop de mà pel que fa a l'organització de l'acció benèfica.

Més de mil quilos de carn

"Per poder fer tota aquesta llangonisseta hem necessitat 1.050 quilos de carn que vam picar dissabte", ha explicat una altra de les carnisseres de l'entitat, Magda Perramon. Des de fa més de sis mesos que l'associació i l'escola estava treballant en aquest projecte. "Hi hem destinat moltes hores, hem fet quatre proves abans de realitzar aquest acte, estimem l'ofici i creiem que era una gran idea", han explicat els carnissers. "Fa falta més solidaritat, aquesta iniciativa ens ha fet obrir els ulls, t'adones que la gent té bon cor, només veient el suport i col·laboració que hem rebut tenim clar que la gent es mereix un 10, xapó", ha afegit Perramon.

Un cop la llangonisseta ja ha estat feta, els interessants han pogut tastar-la amb un menú que tenia tomàquet, mongetes, aigua, altres begudes i una poma de Girona al mòdic preu de quatre euros. Totes les empreses que hi han participat com - Moritz, Mongetes de Santa Pau, Rupsa o el Gremi de Flequers de les comarques gironines- ho han fet de forma desinteressada. D'altra banda, els veïns i turistes també podien obtenir un tros de botifarra a sis euros el metre.

En principi, els xarcuters gironins no s'han marcat un objectiu pel que fa a les donacions econòmiques. "La setmana vinent passarem tots els números i lliurarem els diners", han explicat des de l'organització. Durant tota la jornada, els alumnes de l'escola també han ajudat marcant amb uns cartells el nombre de metres que s'anaven aconseguint i els trabucaires celebraven amb les seves armes cada cop que la botifarra augmentava 100 metres més. Aquesta no és la primera iniciativa inèdita que realitza l'escola per recollir fons. Des de fa temps han organitzat concerts de 'gospel', obres de teatre o monòlegs. El proper 28 de setembre també comptaran amb una actuació de Tomeu Penya.

Visita la galeria d'imatges del rècord Guiness