La nova presó de Figueres entrarà en funcionament a inicis de 2015

Comptarà amb 800 reclusos

El centre penitenciari Puig de les Basses obrirà a mig gas ja que el trasllat dels presos es farà de forma progressiva tal i com s'havia anunciat anteriorment. El calendari amb el que treballa el Departament de Justícia és que el primer trasllat de reclusos es faci el 26 de juny amb un dispositiu de seguretat custodiat pels Mossos d'Esquadra per portar els 150 reclusos de la presó vella de Figueres, situada al centre, fins a les noves instal·lacions.
Quatre dies més tard, es farà el mateix amb els reclusos de la presó de Girona, uns 90 reclusos, que passarà a ser un centre obert.

Segons ha detallat el director del centre penitenciari, Josep Font, el dia 1 de juliol està previst que arribin una seixantena de presos procedents del centre de Quatre Camins de Barcelona arribant així als 300 reclusos. En aquesta primera fase hi haurà la meitat de treballadors en actiu, 235 funcionaris penitenciaris, i s'obriran tres mòduls per a homes (cada mòdul té 64 cel·les) i una unitat per a dones, així com la meitat de l'àrea d'infermeria i el servei de locutoris i comunicacions a ple funcionament.

La segona fase començarà el mes d'octubre amb l'arribada de presos d'altres centres penitenciaris de fora de la demarcació, amb la idea de seguir amb el trasllat progressiu amb periodicitat setmanal que ha de permetre tenir el centre penitenciari a ple rendiment durant el primer trimestre del 2015.

La presó de Puig de les Basses té un tota de 7 mòduls per a homes amb 64 cel·les per a cadascun, un mòdul per a dones amb 32 cel·les, un mòdul per a joves amb 32 cel·les i un mòdul preferent per a preventius. Així mateix, també hi ha una unitat d'infermeria i psiquiatria i un Departament especial de règim tancat (DERT), pensat per als més conflictius, amb capacitat com a màxim d'un 2% del total de presos, tal com es fa a la resta de centres penitenciaris. En total, hi haurà uns 500 treballadors.

Amb capacitat per a 1.018 presos

Segons dades del Departament de Justícia, a dia 1 de maig a Catalunya hi havia 785 presos amb arrelament a la demarcació, és a dir empadronats. D'aquests, 350 es troben en centres penitenciaris de fora de comarques gironines que ara podran estar més a prop de la família. De fet, el centre ha de donar resposta a aquesta necessitat i per això la presó té una capacitat total de 1.018 places penitenciàries, tot i que a curt termini acollirà uns 800 reclusos.

L'estadística de presos a comarques gironines estableix que un 45% del total són d'origen estranger amb arrelament, dos punts percentuals més que la mitjana catalana, mentre que el percentatge de dones en total representen un 4%, dos punts per sota de la resta de Catalunya.

Amb una ocupació màxima de dues persones per cel·la

La distribució amb què compta aquest nou centre impedeix que les cel·les tinguin una ocupació superior a dues persones. Actualment, la mitjana de presos a Catalunya és de tres persones, però al Puig de les Basses les cel·les tindran un individu o dos. "No es poden posar més llits com passava a Girona i Figueres", ha assenyalat el director de la nova presó, Josep Font, que ha subratllat el caràcter polivalent del centre, ja que podrà acollir joves, preventius i penats.

Font, que dirigirà el Puig de les Basses després de ser traslladat del centre penitenciari de Lledoners i prèviament haver dirigit la presó de Figueres, ha subratllat que serà un dels pocs centres transfronterers de l'estat espanyol, com passa amb Algeciras, amb problemàtiques atribuïdes a aquest fet, com és el tràfic de drogues i la prostitució, així com el factor estacional del turisme.

Un centre penitenciari unificat a Girona amb l'última tecnologia

El conseller de Justícia, Germà Gordó, ha subratllat la importància d'aquest nou centre penitenciari perquè millorarà la situació amb què han de treballar els professionals, amb unes instal·lacions més modernes, i també la dels mateixos reclusos, ja que el que es busca és facilitar al màxim la seva reinserció a la societat. El conseller també ha destacat el fet que els presos que estan en altres centres de fora de la demarcació podran estar més a prop de casa.

Per tal d'assolir la rehabilitació i reinserció dels presos com a objectiu final, el Puig de les Basses compta amb un equip de professionals -mestres, sanitaris i psicòlegs- per treballar en aquesta línia des del que s'ha anomenat mòduls de participació i convivència. A banda de distribuir els presos en funció del diagnòstic criminològic -no es distribueixen segons les problemàtiques o els delictes comesos-, una de les novetats és que s'incorpora la gestió alternativa de conflictes, on es buscarà la prevenció de conflictes i la millora de la convivència. També es treballarà intensament amb la problemàtica de les addiccions i la violència.

La presó, que té 61.642 metres quadrats de superfície construïda, compta amb aules d'estudi, una biblioteca, un pavelló cobert i una zona exterior amb pistes i piscina (que no està previst que s'obri aquest estiu) com a eina d'intervenció no pas com a oci i espais educatius comuns com ara una sala de lectura, una aula TIC i i tallers d'arts plàstiques. Pel que fa a la reinserció laboral, hi ha quatre tallers productius amb capacitat per a 210 treballadors que podran aprendre diferents oficis.

A nivell de seguretat, la presó compta amb més de 800 càmeres de seguretat de circuit tancat, sistemes electrònics redundants -un mínim de dos sistemes de seguretat, i un doble mur perimetral. "És impossible escapar, la forma més senzilla seria per la porta i aquesta la controlem nosaltres", ha declarat el director del centre penitenciari.

Dos anys per cedir el nou ús de la presó vella

Aquest divendres, el conseller de Justícia, Germà Gordó, i l'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, han signat el conveni de cessió de la presó vella, situada al centre, que passa a pertànyer a la ciutat. S'obre un termini màxim de dos anys perquè la capital de l'Alt Empordà decideixi si finalment hi farà l'escola Carme Guasch, tal com preveia l'anterior alcalde Santi Vila, o si finalment opta per fer-la en uns terrenys alternatius que ja estan preparats en cas que la rehabilitació del centre penitenciari, que va obrir portes el 1917, no sigui possible a curt termini. Segons l'alcaldessa, Marta Felip, el debat no es pot "eternitzar" perquè la presó vella no quedi "obsoleta" ja que es troba en un estat de conservació que necessita actuacions immediates.

Pel que fa al segon accés projectat inicialment per la banda, finalment el Govern ho ha descartat en considerar que el que ja hi ha actualment, a tocar de Llers, és "el millor accés" dels centres penitenciaris a Catalunya.

Una història d'endarreriments

La presó del Puig de les Basses es va començar a construir a mitjans 2008 i la previsió inicial era que pogués obrir a finals del 2010. Aquesta data es va anar ajornant per falta de pressupost que impedia poder-lo equipar per dins. Les obres van acabar oficialment el 2011, però fins a la data d'obertura de l'1 de juliol va romandre tancada per la manca de recursos. El cost total ha estat 108,99 milions d'euros. Cada mes, la Generalitat paga un cànon d'1MEUR en concepte de pagament diferit que seguirà abonant.

Tot i que el nou centre penitenciari entrarà en funcionament quatre anys més tard del previst, el conseller de Justícia, Germà Gordó, ha destacat que el pla de posada en marxa de noves presons que va presentar al Parlament "s'està complint" amb força exactitud. De fet, i en el cas de la nova presó de Figueres, Gordó ha recordat que el compromís al que va arribar amb l'alcaldessa de la ciutat, Marta Felip, era que es posés en funcionament el segon semestre d'aquest any, un calendari, ha destacat, que es complirà.

De la seva banda, l'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, ha agraït al conseller que, malgrat la tardança, el nou equip de govern elegit el 2012 ha treballat per complir amb el full de ruta marcat fent realitat un equipament molt important per al territori.