Els quatre antiMAT baixen de la torre de Fellines després de nou hores encadenats

Els Mossos d'Esquadra els han identificat tan bon punt han arribat a terra

Els quatre activistes contraris a la línia de Molt Alta Tensió (MAT) han baixat de la torre de Fellines, Viladasens (Gironès) després de quasi nou hores encadenats per exigir que es "desmunti" la infraestructura.

Els antiMAT han accedit a baixar voluntàriament, però han necessitat l'ajuda dels Bombers, que han trencat les cadenes amb una cisalla i els han lligat amb cordes per assegurar que el descens fos segur.

A baix, una quinzena d'activistes els han rebut amb aplaudiments. Tan bon punt han arribat a terra, sanitaris del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) han atès els activistes -tres noies i un noi- i els Mossos d'Esquadra els han identificat. El rescat ha durat tres hores.


 
Els quatre activistes han pujat a la torre 64 de la MAT i s'hi han encadenat. Tres d'ells a una alçada d'uns 60 metres i la quarta antiMAT a uns 10 metres de terra. L'objectiu: mostrar el rebuig a la infraestructura i exigir que es desconstrueixin les torres perquè consideren que atempten contra el Medi Ambient, que la MAT només respon a interessos econòmics i no energètica i, a més, perquè asseguren que les torres incompleixen la distància exigida d'allunyament de nuclis habitats.

Els activistes han estat, en total, quasi nou hores encadenats mentre, a baix, una quinzena d'antiMAT seguien de prop la protesta, que ha transcorregut enmig d'un fort dispositiu policial amb diversos efectius de l'ARRO i de la Brigada Mòbil dels Mossos d'Esquadra.

Els joves s'han negat a baixar voluntàriament fins a les tres del migdia. Aleshores, un bomber ha pujat fins a dalt de tot i els activistes han accedit a abandonar la protesta. Com que s'havien encadenat a la torre, ha calgut la intervenció dels Bombers que han fet servir una cisalla per alliberar-los. Aleshores, els han posat arnesos i els han lligat amb cordes per assegurar que el descens fos segur.

L'operació de rescat s'ha allargat tres hores. Els activistes han baixat d'un en un. La darrera ha arribat a terra deu minuts abans de les sis. Sanitaris del SEM han portat els joves fins l'ambulància on els han fet un reconeixement mèdic. Durant les hores que han estat sota el sol, els altres activistes els anaven pujant aigua, begudes i també paraigües per protegir-se del sol mitjançant cordes.

Després, els Mossos d'Esquadra els han identificat però no els ha detingut. En les properes hores els podrien denunciar.

Fellines s'ha convertit en un nucli dur de resistència contra la MAT. Fa uns mesos, en una torre propera, un activista es va enterrar amb un cotxe i dues veïnes del nucli es van embidonar davant la subdelegació del govern espanyol a Girona contra l'expropiació dels terrenys.