El Museu Darder de Banyoles retorna l'esplendor a l'home anatòmic

Una donació de 10.000 euros ha permès restaurar aquesta peça

L'home anatòmic és una de les peces emblemàtiques del Museu Darder, que data del 1880. Representa una figura d'home, d'1,40 metres d'alçada, feta amb guix policromat on es reprodueix la musculatura i les venes.

Se sap que és un motlle del fabricant francès Émile Deyrolle i els responsables del museu de Banyoles només n'han localitzat dos més de similars, un a Buenos Aires (Argentina) i un altre en un institut de Jerez de la Frontera (Cadis).

La restauració ha consistit en retirar el vernís que havia enfosquit els colors i reparar algunes parts malmeses. El cost s'ha assumit amb la donació d'un ciutadà anònim, per valor de 10.000 euros, que ha permès restaurar també quatre ossos humans del fons.

Dues restauradores externes s'han encarregat de retornar els colors originals que tenia l'home anatòmic, una peça emblemàtica del Museu Darder que data del 1880. Bàsicament, el que s'ha fet ha estat enretirar l'antiga capa de vernís que recobria la peça, que fa 1,49 metres d'alçada, que havia quedat en un color marronós, tapant l'aspecte original. D'aqueta manera, els músculs, ossos i venes de la figura humana han recuperat les tonalitats originals, blanc, beix i rosat.

Segons ha explicat la conservadora del museu, Georgina Gratacós, es tracta d'una peça divulgativa i singular. Només han trobat dos exemplars més. Un està en un museu de Buenos Aires (Argentina), mal restaurat, mentre que un altre es troba exposat en un institut de Jerez de la Frontera (Cadis). Tots tres tenen moltes similituds, que demostrarien que han estat fets amb un mateix motlle del fabricant Deyrolle, on Francesc Darder adquiria objectes educatius per vendre'ls després a la botiga que tenia de ciències naturals a Barcelona. A diferència del d'Argentina, la peça de la col·lecció Darder no conserva la reproducció de les vísceres en paper maixé, només el cervell, que no s'exposa ni s'ha restaurat. També té parts desmuntables (braços, mig cap i una part del tòrax).

En general, l'home anatòmic estava en força bon estat però durant la restauració s'han pogut reparar alguns desperfectes, com ara un dit del peu trencat o esquerdes que s'han consolidat. Les restauradores també han pintat zones on s'havia perdut el color i s'ha recobert de nou amb una capa de protecció. "Esperem que ara aguanti almenys 50 anys més", ha dit la conservadora del museu.

La donació ha permès restaurar quatre peces més

El cost de la restauració s'ha assumit gràcies a una donació de 10.000 euros que un ciutadà va fer al museu l'any 2013 sota la petició de mantenir-se en l'anonimat. El director del Museu Darder, Lluís Figueras, ha explicat que ha estat una autèntica "oportunitat" perquè no hi ha fons específics per a aquest tipus d'actuacions. També ha explicat que el donant no havia concretat en què s'havien de destinar els diners, sinó que ho feia perquè el preocupava la reducció d'inversió al museu per culpa de les retallades.

Des del museu, es va decidir que el més convenient era invertir-ho en aquesta peça emblemàtica que fins ara no s'havia restaurat pel seu elevat cost. La donació també ha permès restaurar quatre restes humanes del fons del museu. Concretament, tres peces de crani, que han recuperat el color blanc, i el crani d'un nen de sis anys. Tot i que no hi ha documentació, es creu que aquestes peces originals daten de finals del segle XIX. Totes elles ja estan exposades al museu.

La recerca de diners per a la restauració del fons

El Museu Darder té un fons de 20.000 peces, de les quals 300 estan exposades. Tot i que algunes són massa petites per ser restaurades, sí que una part important podria passar a ser exhibida. Abans, però, caldria restaurar-les degudament. És per això que l'Ajuntament de Banyoles ha sol·licitat una subvenció a la Generalitat per continuar amb aquesta tasca. Des del museu el que es vol és millorar l'exposició permanent de cara a la celebració del centenari que se celebrarà el 2016 i per això tenen previst redactar un pla amb les peces que caldria restaurar amb prioritat.