Dia de nervis i repassos d'última hora, arrenca la selectivitat a Girona

Uns 2.800 alumnes s'examinen durant tres dies

Un any més es repeteix l'escena però canvien els actors. Prop de 2.800 alumnes gironins (140 més que el 2013) arrenquen avui els temuts exàmens de la selectivitat per aconseguir la nota que els permeti estudiar el grau que desitgen. La majoria dels estudiants faran els exàmens a diferents facultats de la UdG a la capital (2.102 alumnes) però també es fan proves a Olot i Figueres. 

Els alumnes estaven citats a les vuit del matí per poder revisar tota la documentació i explicar-los el funcionament dels exàmens. Tot i que les instruccions ja les porten apreses dels respectius instituts, cada tribunal recorda als aspirants a universitaris que han de deixar les maletes darrera de la classe, que han de tenir apagats els mòbils i qualsevol dispositiu electrònic i que, en cas de voler abandonar l'aula, han d'esperar-se com a mínim una hora.

"Estic més nerviosa perquè la gent m'encomana els nervis que no pas per l'examen, hem estudiant força i sabem que anirà bé", reconeix la Júlia Pérez abans d'entrar a la classe de la facultat de Dret on li ha tocat fer l'examen. Ella ve de l'IES Montgrí de Torroella i l'institut ha organitzat autocars per portar els alumnes fins a Girona. 

La Laia Palma és companya de la Júlia i també assegura que els nervis es contagien, tot i que en el seu cas pot estar més tranquil·la que la resta. Ella ja té decidit que no anirà a la universitat perquè vol fer un grau formatiu però explica que s'ha decidit a fer la selectivitat perquè té "fresca" la matèria i així fa els exàmens per si en un futur li calgués o canviés de plans.  


 
L'Airon Medina, també de l'IES Montgrí, reconeix que porta estudiant dur des de fa més de dues setmanes i que creu que arriba preparat per passar la selectivitat. Vol estudiar Filologia Hispànica i en fa prou amb un aprovat ras per entrar al grau. 

Sense incidències

Les Proves d'Accés a la Universitat (PAU) han començat sense incidències als diferents centres de la demarcació. El coordinador de les PAU, Pepus Daunis, ha explicat que dels 2.782 alumnes que estaven inscrits per fer els exàmens només hi ha hagut tres que no s'han presentat. Dos d'ells són casos d'estudiants que són esportistes i han tingut la mala sort de fracturar-se justament el canell dret aquest cap de setmana. "Veurem com podem solucionar aquesta incidència", reconeix. 

Aquest any les proves de selectivitat tenen dos novetats. Per una banda, els estudiants que volen fer Magisteri han de demostrar un nivell mínim de castellà i català i han de passar aquests dos exàmens amb una mitja de 5 (no poden treure menys d'un 4 en cap dels dos exàmens, sinó no els fa mitja). Aquesta és una novetat introduïda pel Departament d'Ensenyament enguany i que s'anomena Prova d'Aptitud Personal (PAP). 
Els alumnes que provenen de batxillerat poden acreditar els coneixements de castellà i català a través dels exàmens de selectivitat però aquells aspirants a mestre que vénen, per exemple, de graus formatius o de proves d'accés a universitat per a majors de 25 o 45 anys, han hagut de passar aquest matí aquesta prova. En el cas de Girona, hi ha hagut 54 alumnes que han fet la prova en català i 53 en castellà. 

Per altra banda, el coordinador de les PAU també ha explicat que hi ha un grup d'alumnes que només han de fer alguns exàmens. És el cas dels alumnes que fan la doble titulació Batxillerat - Baccalauréat i que han fet un terç de l'ensenyament en llengua francesa. Aquesta és una modalitat que s'ofereix en alguns instituts gironins, sobretot a l'Alt Empordà. Aquests alumnes ja s'han examinat de matèries comunes als seus instituts i només hauran de fer els exàmens de les matèries específiques.


Els exàmens de selectivitat comencen aquest dimecres i s'acabaran divendres a la tarda. Els alumnes podran consultar la nota a través d'Internet el 27 de juny i la documentació se'ls lliurarà el 30 de juny als seus instituts. Les reclamacions i correccions es podran sol·licitar entre l'1 i el 3 de juliol.