Jordi Falgàs dissenyarà el nou museu d'art contemporani de la Casa Pastors

L'historiador és l'actual director de la Fundació Rafael Masó

L'Ajuntament de Girona ha encarregat la direcció i coordinació del projecte de creació del nou museu d'art modern i contemporani, amb seu a la Casa Pastors, a l'historiador de l'art Jordi Falgàs, que actualment és director de la Fundació Rafael Masó. En el conveni signat entre l'ajuntament i la fundació s'especifica que Falgàs definirà les necessitats funcionals del futur equipament quan s'hagi de fer la reforma arquitectònica per convertir l'antiga Audiència Provincial en museu. A més, serà l'encarregat de redactar el projecte museològic del nou equipament, el pla estratègic i també la redacció i l'aplicació d'un pla de comunicació del projecte.

L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, ha explicat que amb aquest nomenament no només es vol començar a configurar el contingut i el discurs del futur museu d'art modern i contemporani', sinó que es vol garantir que es continua treballant per afegir el nou equipament a l'oferta cultural de la ciutat. En aquest sentit, Falgàs ha començat a dissenyar una programació d'exposicions i activitats que es puguin dur a terme a la Casa Pastors a continuació de l'exposició 'Color latent: fons d'art contemporani de la ciutat de Girona', que es va inaugurar coincidint amb 'Girona, Temps de Flors' i que es podrà visitar fins al 14 de setembre.

El nou museu neix amb una doble voluntat. Per una banda, que la Casa Pastors pugui acollir l'exposició de les obres més importants de la Col·lecció Rafael i Maite Santos Torroella, a més del prolífic arxiu i biblioteca que els hereus de Rafael i Maite Santos Torroella donaran a la ciutat. Per altra banda, la voluntat municipal és que el nou museu incorpori altres col·leccions, tant públiques com privades, per tal de complementar els fons municipals i fer possible l'exposició, estudi i conservació d'un conjunt artístic i documental dedicat a l'art modern i contemporani internacional, nacional i local.

Una dilatada experiència

El director del projecte, Jordi Falgàs, és doctor en història de l'art i des de 2008 dirigeix la Fundació Rafael Masó de Girona, per a la qual ja va redactar el projecte museològic. En aquests moments també dirigeix el projecte museològic de la Casa Vicens, de Gaudí, a Barcelona. Anteriorment havia treballant al Cleveland Museum of Art (2004-2007) i a la Fundació Gala-Salvador Dalí (1996-2003). Des de fa dues dècades s'ha dedicat al comissariat d'exposicions d'art modern i contemporani, sovint en museus de la ciutat de Girona, com les retrospectives de Corominas (Museu d'Història de Girona, 2000), Comadira i Pep Colomer (Museu d'Art de Girona, 2010 i 2013), i les que s'han presentat a la Casa Masó des de 2012. És autor de nombrosos articles i llibres dedicats a artistes i arquitectes com Dalí, Picasso, Masó i Domènech i Montaner