En llibertat el suposat 'lladre jardiner' acusat de diversos assalts violents al Baix Empordà

L'Audiència de Girona considera "dèbils" els incidis en contra seva

El jardiner que suposadament buscava cases per assaltar a la banda desarticulada al Baix Empordà ja ha sortit de la presó. Després de passar a disposició judicial, el Jutjat d'instrucció 2 de Sant Feliu de Guíxols el van enviar a presó provisional, comunicada i sense fiança el 7 de maig. El seu lletrat va recórrer la decisió i ara la secció quarta de l'Audiència de Girona ha estimat el recurs d'apel·lació i ha ordenat que el posin en llibertat de forma immediata.

El tribunal considera que "els indicis racionals de criminalitat" per enviar Abdelmajid El H. a la presó són "extremadament dèbils". La interlocutòria creu que no és suficient indici de la seva participació en robatoris que els agents dels Mossos d'Esquadra el veiessin assenyalant" dues de les cases que van acabar essent objectiu dels lladres a altres detinguts en l'operatiu i sosté que el fet que tant ell com la seva dona treballessin en els immobles atacats "no evidencia cooperació delictiva".

El Jutjat d'instrucció 2 vinculava el jardiner en dos temptatives d'assalt. En el primer robatori, l'Audiència apunta que "l'únic indici de participació" del jardiner és que la policia el va veure dos dies abans "assenyalant" la casa del carrer Azalea Platja d'Aro a un dels lladres que va participar en dos intents per entrar-hi a robar, un el 12 d'abril i l'altre el 14.

La segona temptativa seria per l'intent de robatori del 4 de maig a la casa del carrer Zorro de Platja d'Aro. La interlocutòria considera insuficient que tres dies abans de l'intent d'assalt també el veiessin "assenyalant" en direcció a la casa a un altre home, també detingut en l'operatiu.

"El fet que hagués treballat com a jardiner i la seva dona com a netejadora dels immobles i que, pel seu coneixement, efectués les indicacions vistes per la policia, no evidencia la cooperació delictiva que se li imputa", indica la interlocutòria de l'Audiència de Girona que afegeix que no hi ha més indicis perifèrics que corroborin que busqués objectius per a la banda d'assaltants. L'Audiència ressalta que no hi ha declaracions de terceres persones incriminant-lo, ni li han trobat objectes robats ni ha intervingut en trucades telefòniques relacionades amb els robatoris.

Per això, en base a "la debilitat d'indicis concurrents" i tenint en compte que l'Audiència qüestiona que els fets es puguin qualificar de robatoris amb violència i intimidació, han resolt estimar el recurs i deixar-lo en llibertat.

Sis a la presó

El jardiner és l'únic dels detinguts enviats a presó que ha sortit en llibertat, els altres sis continuen entre reixes. En total, l'operatiu es va saldar amb setze persones detingudes per la seva suposada vinculació amb una onada d'assalts perpetrats a partir del setembre del 2013, sobretot a les comarques gironines.

El primer dels assalts va tenir lloc quan quatre encaputxats van entrar a robar a una casa de Matadepera (Vallès Occidental). Allà, van lligar el matrimoni i els van amenaçar amb ganivets per aconseguir que revelessin on era la caixa forta. Després, van ruixar la parella amb gasolina i els van amenaçar de calar-los foc.

Entre els assalts també n'hi ha un a Vilobí d'Onyar (Selva) i la resta eren al Baix Empordà, a Calonge i a Platja d'Aro. El jutjat atribueix sis assalts violents a la banda però no es descarta imputar-los altres robatoris en casa habitada més, com el de Campllong, durant el qual els assaltants també van ruixar amb benzina les víctimes.