Salt vol arribar a les 400 donacions de sang a la marató

El Banc té reserves al país per a sis dies

Gastronomia per incentivar la donació de sang. L'Ajuntament de Salt, les cuineres de la població i l'Associació de Donants de Sang s'han aliat per atraure més voluntaris en la marató organitzada el dissabte 21 de juny, d'onze del matí a dos quarts de nou del vespre a Les Bernardes. L'objectiu, és superar les 322 donacions de l'última marató el 2012 i arribar a les 400.

Segons ha explicat el president de l'associació de donants de sang del Gironès, Marc Ibars, Salt ha estrat tradicionalment una població amb un índex de donacions lleugerament inferior a la mitjana, sovint perquè els saltencs acostumen a donar sang a Girona perquè és on tenen el lloc de treball. Tot i això, segons Ibars, cada vegada més aconsegueixen augmentar les donacions a sang.

La posada en funcionament de l'hospital Santa Caterina i aconseguir atraure com a donant la població d'origen estranger han estat, segons Ibars, elements clau per aconseguir millorar la recollida de bosses de Sang de Salt. En les dues darreres maratons, van augmentar de forma significativa les donacions, passant de les 240 bosses del 2009 a les 322 del 2012.

La població d'origen estranger suposa quasi un 30% en les donacions de sang a Salt, i els nouvinguts que més sang donen són els marroquins, que representen entre el 20 i el 35% dels donants immigrants. L'alcalde de Salt, Jaume Torramadé, ha detallat que han intensificat les campanyes de sensibilització adreçades als saltencs per aconseguir cada vegada més donants.

Per a la marató compten amb l'incentiu preparat per les cuineres de Salt: un menú-tastet amb primer plat, segon i postre amb una tria de plats aptes per a celíacs i pensant també que el puguin consumir totes les persones d'origen estranger perquè no hi ha cap ingredient prohibit per motius religiosos.

Sang per a sis dies

El Cap de Servei del Banc de Sang i Teixits de Girona, Joan Profitós, a fet una crida a la donació de sang, sobretot els mesos d'estiu perquè acostumen a baixar les reserves. A Catalunya, es necessiten 900 bosses de sang diàries per estar "tranquils", ha explicat Profitós. A dia d'avui, el Banc de Sang té reserves per a sis dies, un nivell qualificat com a "normal". En alguns grups, però, les necessitats són més urgents perquè falten bosses. En A-, per exemple, hi ha sang per a dos dies, i en B- només per a un. En canvi, hi ha sang per a 12 dies en els tipus AB+ i B+.