Castellfollit de la Roca proposa adequar el sou de l'alcalde a la legalitat

Moisès Coromina continuarà cobrant uns 6.000 euros l'any

L'equip de govern de Castellfollit de la Roca (Garrotxa) porta a aprovació del ple d'aquest dimarts una proposta per "adequar" el sou de l'alcalde i del conjunt dels regidors a la legalitat vigent, arran de la investigació que la fiscalia va obrir d'ofici per suposats delictes de prevaricació i malversació de diners públics.

En el ple d'octubre passat, CiU va fer valer la majoria al ple per aprovar una mena de sobresou per a l'alcalde perquè, en concepte d'indemnització, cobri 500 euros al mes per complementar la pensió de jubilació. Ara, proposen invalidar aquest acord i fixar el mateix sou anual de 6.000 euros per a Moisès Coromina però ara per assistència a plens i reunions.

Si la proposta que l'equip de govern de CiU a Castellfollit de la Roca portarà a ple aquest dimarts prospera, Moisès Coromina cobrarà 450 euros per assistència a cadascun dels vuit plens anuals que es fan i 65 euros per la seva participació a cadascuna de les reunions o comissions informativa a les quals participi. D'aquestes últimes calculen que en seran 37 l'any. En total, cobraria 6.005 euros anuals, el mateix que fins ara.


El canvi, però, és el concepte pel qual percep aquests diners. Segons exposa l'equip de govern, han decidit portar a ple aquesta proposta per "adequar a la legalitat vigent" les indemnitzacions i especifica, a la documentació, que el que impulsa aquesta modificació és la investigació que la fiscalia va obrir d'ofici per suposats delictes de malversació de diners públics i prevaricació.

En el ple d'octubre passat, el ple -amb els vots a favor de l'equip de govern que té majoria absoluta- va aprovar una mena de sou anual de 6.000 euros per a Coromina en concepte "d'indemnització" perquè, com que es va jubilar, no podia cobrar dos sous públics i va haver de renunciar al d'alcalde. Així, segons l'acord, l'alcalde cobra uns 500 euros al mes que serveixen per complementar la seva jubilació.

Els diners surten del sou de dos dels sis regidors de l'equip de govern que han acceptat deixar de cobrar, dels diners que el grup municipal de Convergència i Unió (CiU) deixa d'ingressar -retallada dràstica de la partida, de 1.200 euros a només 200- i, la resta, sortirà de la partida que el pressupost municipal destinava fins ara a pagar la Seguretat Social de l'alcalde.

A més, en el ple d'octubre, Coromina va indicar que la mesura tenia caràcter retroactiu, és a dir, que cobraria a partir de l'abril (tot i que els dos regidors que van renunciar al sou a l'octubre van estar cobrant fins aleshores) i també va admetre que durant aquests mesos havia anat demanant avançaments de sou per una quantitat de 900 euros.

Recuperen el sou

Segons la proposta d'aprovació de ple, Coromina cobrarà 6.005 euros, però també fixa quina serà la indemnització per a la resta de membres de la corporació. Així, Castellfollit també fixa les retribucions per als dos tinents d'alcalde (2.360 euros l'any per cadascun), per al regidor tresorer (1.760 euros) i per als dos altres regidors de l'equip de govern que havien acceptat deixar de cobrar perquè l'alcalde pogués percebre la seva indemnització (cobraran 1.400 euros anuals cadascun).

La proposta també fixa retribucions per als regidors a l'oposició, que actualment són els tres d'ERC, que passaran a cobrar 1.000 euros anuals cadascun.

Investigació de la Guàrdia Civil

La martingala que el ple va aprovar l'octubre passat va fer sospitar la fiscalia, que va decidir obrir diligències d'investigació per dos possibles delictes: un de malversació de diners públics i un altre de prevaricació perquè entén que l'alcalde es podria haver extralimitat en les seves funcions. La fiscalia va actuar d'ofici, arran de les notícies sobre el cas, i va enviar una ordre a la Guàrdia Civil demanant que investigués el cas.

La Guàrdia Civil va demanar documentació i ha pres declaració als representants municipals. Fonts properes al cas, han detallat que la Guàrdia Civil ja ha tancat la seva investigació, que està en mans de la fiscalia que és qui ara ha de moure fitxa i decidir si continua investigant, si formula denúncia al jutjat o si arxiva el cas.