1.800 puntaires es reuneixen a Olot per fer la punta de coixí més llarga del món

Fa un total de 969,06 metres de llargada

Milers de persones, turistes i veïns d'Olot han omplert el centre neuràlgic de la capital de la Garrotxa aquest diumenge per conèixer i veure de ben a prop el treball de les puntaires vingudes d'arreu de Catalunya. En total s'hi han reunit més de 1.800, repartides en 240 taules que s'han distribuït per tot el carrer Major d'Olot. Els visitants, sorpresos, no han deixat de preguntar i admirar el treball delicat i fi de les professionals.

I és que aquest diumenge el col·lectiu ha celebrat la 27a edició de la Diada Puntaire. L'any passat es va commemorar a Barcelona i el 2015 es tornarà a repetir a Terrassa. Per celebrar aquesta efemèride i tenint en compte el procés que travessa Catalunya, l'Associació Catalana de Puntaires amb l'ajuda de Òmnium Cultural de la Garrotxa van voler realitzar un esdeveniment original i únic.

Per això van pensar amb la idea de crear tota una punta conjunta - entre les diverses associacions i particulars que formen part de l'entitat- amb la qual poguessin envoltar l'església de Sant Esteve d'Olot. No obstant això, la resposta de les puntaires va ser molt més gran i ràpidament van començar a créixer els metres enfilats. Llavors, van plantejar-se la possibilitat de batre un rècord Guinness i crear la punta més llarga del món.

"Finalment hem arribat als 969,06 metres de llargada, la punta té sis centímetres d'amplada i hi ha participat 112 grups, escoles de puntaires i associacions de tot Catalunya, França i Andorra", ha explicat la presidenta de l'Associació Catalana de Puntaires, Maria Jesús González. En principi aquest diumenge els observadors d'aquest reconeixement han aixecat acte i està previst que les puntaires rebin una resposta ben aviat. "Estem segures que no s'ha fet cap cosa igual, no hi ha precedents, només es va fer ara fa uns anys a Barcelona una marató d'hores de punta però no es va inscriure ni es va catalogar", ha explicat la presidenta.

Des de l'associació subratllen que estan molt satisfetes amb el resultat obtingut. La presidenta d'Òmnium Cultural de La Garrotxa, Núria Torres, ha assegurat que tot i que la punta de coixí no sigui finalment homologada i aconsegueixi convertir-se en la més llarga del món, el més important ha estat "la unió i el treball conjunt". "Hem fet una punta de pràcticament un quilòmetre de llargada entre totes, el més important és que podem fer-ho tot si sumem esforços", ha comentat.

Fil, puntes i moltes hores de feina

Al costat de l'església de Sant Esteve d'Olot, els visitants podien veure en un cartell on s'especificava el nombre de metres de punta que cada entitat havia realitzat. L'Associació Puntaires de Mataró Fili Boixet ha estat una de les que més ha participat creant 44,83 metres de punta, seguida dels Puntaires de Bellvis amb 40,14 metres . A nivell individual també destaca el treball de Maria Teresa Ubach que ella sola ha fet 14,65 metres de punta. "No era difícil, ens donaven el patró i nosaltres només havien posar-hi les nostres hores", ha explicat la Llúcia, una de les creadores. "A vegades es veu la punta com una cosa que no se sap què fer amb ella però té un valor clau, és un treball manual molt gratificant en aquests temps que corren on només compta el temps", han valorat dos altres puntaires vingudes de Granollers.

La Diada Puntaire és una celebració que també serveix per reunir conegudes, amigues i associacions puntaires de tot Catalunya. Enguany, s'hi ha sumat un total de 147 entitats. La presidenta de l'associació que engloba aquest col·lectiu ha explicat que també serveix perquè les professionals puguin aconseguir tot el material que necessiten i conèixer les novetats dins del seu camp. És el cas de l'Assumpta que en una de les taules col·locades mostrava i explicava el treball que porta a terme amb fil de plata. Tant ella com les seves companyes aconsegueixen crear joies de plata treballant aquest material. "Des de que vam fer les corones dels Reis Mags de Barcelona de punta l'any passat, les administracions cada cop ens tenen més en compte tot i que no rebem gaires ajudes i ens mantenim gràcies a nosaltres mateixes", ha comentat González.

Tot i que en els darrers anys han anat disminuït el nombre de puntaires, des de l'associació tenen clar que volen atreure gent jove oferint dissenys de punta moderns, cursos de punta i tota mena d'activitats més actualitzades. "Ara ja treballem la punta moderna, la gent té la idea que el que fem és la punta de l'àvia, una cosa antiquada, però no és així", ha assegurat.

L'acte també ha comptat amb castells i balls de bastons. Per finalitzar, l'associació ha entregat a la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, un tapís inèdit per commemorar els fets del Tricentenari realitzat amb boixets i punta moderna. "Simbolitza el passat, el present i el futur de Catalunya dins del món", ha assegurat González. "Aquesta filigrana de fil només posa de manifest la força del poble de Catalunya, la seva voluntat de projectar-se cap al futur", ha assenyalat la consellera. Segons Rigau, si "som capaços de fer un quilòmetre de punta no hi ha via impossible", ha conclòs. L'esdeveniment ha estat coordinat per una cinquantena de voluntaris i es calcula que hi ha passat més de 9.000 persones.