Uns 800 joves han utilitzat els programes de suport de Benestar Social i Família els darrers 20 anys

Un 63% d'ells han estat nois i un 43% d'ells eren d'origen estranger

Fa 20 anys que el Departament de Benestar Social i Família de la Generalitat ofereix programes de suport a joves extutelats i tutelats, majors de 16 anys, perquè puguin completar els seus estudis, trobin feina i aprenguin a viure de manera independent. Durant aquests anys, a la demarcació de Girona, s'han atès 793 joves, la majoria s'hi han estat uns 20 mesos de mitjana. Un 76% dels nois i noies van accedir als programes quan encara eren menors d'edat i gran part d'ells, un 77%, estava vivint en una institució. Per sexes, un 63% d'ells eren nois i un 37% noies. La majoria del jovent acollit, un 30%, va passar menys d'un any en el programa de suport. El 43% dels joves eren d'origen estranger.

Des del departament expliquen que en la majoria dels casos els joves que han atès havien estat desemparats de les seves famílies i havien viscut durant alguna etapa en un centre residencial de menors. Actualment la Generalitat disposa de diferents programes de suport que busquen que els joves que es troben en aquestes situacions assoleixin la majoria d'edat sense quedar totalment desvinculats de qualsevol forma de suport per part de l'administració.

Cada any el departament atén més de 200 joves en aquestes circumstàncies a les comarques gironines. El 2013 es van atendre 209 joves, més del doble que el 2003. Els programes estan dirigits a joves d'entre 16 i 21 anys i es divideixen en quatre grans sectors. D'una banda hi ha el programa d'habitatge que el 2013 van utilitzar 93 nois i noies. Aquesta iniciativa es va iniciar l'any 1995 i durant aquests anys ha atès 643 joves.

Un segon programa és el de la via laboral, que ofereix formació i acompanyament per accedir a un lloc de treball. L'any passat s'hi van adscriure 66 persones a les comarques gironines. Un tercer programa és el d'acompanyament jurídic que s'utilitza habitualment per la regularització de menors estrangers, tramitació de permisos de treball o altres tipus de suport administratiu o jurídic. El 2013 es van atendre 50 joves i des del 2006 s'han atès 193 joves. El quart programa és el de suport econòmic que proporciona als joves una sèrie d'ingressos econòmics perquè puguin desenvolupar-se i ser totalment autònoms. Els ingressos poden provenir dels ajuts per desinternament o per la prestació per a joves extutelats. Des del 2003, 103 joves i 191 exttutelats han pogut gaudir d'aquestes ajudes.

La majoria dels atesos, un 63%, són nois i un 37%, són noies. El 57% dels joves atesos durant aquests 20 anys eren nascuts a Catalunya i un 43% eren d'origen estranger. Pel que fa als anys d'estada en els diferents programes de suport, el 30% d'ells va estar-hi menys d'un any, el 27% entre un i dos anys, un 22% entre dos i tres anys, un 14% entre 3 i 4 anys i un 7% va estar-hi més de 4 anys. En el moment que van sol·licitar l'accés a alguns dels programes de suport el 77% dels joves estava vivint en una institució, un 5% estava acollit en una família aliena, un 4% en una família extensa, un 5% vivia amb la seva pròpia família i un 6% vivia de forma independent.

Totes aquestes dades s'han donat a conèixer aquest divendres en un acte que ha comptat amb la directora general d'Atenció a la Infància i l'Adolescència del Departament de Benestar Social i Família, Mercè Santmartí, la directora dels Serveis Territorials del Departament a Girona, Montserrat Roura, i l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont. L'acte ha comptat amb una conferència a càrrec de la doctora per la Universitat Autònoma de Barcelona, Marta Sadurní, i una taula rodona amb diversos representants d'entitats que treballen en aquest sector.