La casa-museu de Portlligat amplia l'àrea visitable en 2.400 m2 a l'olivar de la finca

El nou espai inclou la rehabilitació del garatge de la casa i un mirador sobre la badia de Portlligat

Les més de 100.000 persones que cada any visiten la casa-museu de Salvador Dalí a Portlligat podran gaudir a partir d'aquest divendres d'una ampliació de 2.400 m2 de l'àrea oberta al públic.

L'espai rehabilitat correspon a l'olivar de la finca, un dels espais preferits del pintor, on, a banda d'ampliar en 167 metres lineals el recorregut pels patis i jardins de la casa, s'ha creat un nou àmbit per a audiovisuals a l'antic garatge de la propietat i un mirador privilegiat sobre la badia de Portlligat.

Antoni Pitxot, vicepresident de la Fundació Gala-Salvador Dalí, ha destacat que la rehabilitació de l'olivar ha estat "molt respectuosa amb l'arquitectura original" perquè Dalí "no volia que es toqués".

Gràcies a la rehabilitació feta a l'olivar de la casa-museu de Dalí a Portlligat, el circuit de visita a la casa s'ha ampliat en 167 metres lineals passant dels 145 als 312 metres, unint la zona del garatge i el mirador amb una de les entrades a la casa i la zona on hi ha instal·lat l'escultura el 'Crist de les Escombraries'. Amb la rehabilitació del garatge i de l'àrea que l'envolta, a més, s'ha guanyat un espai per projectar audiovisuals i fer tallers diversos, i un espectacular mirador a la badia de Portlligat.

Salvador Dalí va concebre especialment els patis, però també l'olivar, com la part pública de la casa. Com recorda Antoni Pitxot, amic i confident de Salvador Dalí, l'olivar de la casa de Portlligat era on el pintor rebia moltes vegades els seus admiradors i on organitzava festes i performances diverses. És per això, que amb la seva obertura al públic, el vicepresident de la Fundació Gala-Salvador Dalí, creu que el públic podrà entendre "què volia transmetre Dalí als seus visitants quan va idear l'espai".

La nova àrea oberta al públic es podrà visitar per temps il·limitat. I és que l'objectiu dels responsables de la Fundació Gala-Salvador Dalí és que els visitants puguin gaudir dels paisatge de la badia, passejar o veure els documentals i audiovisuals que es projectaran al garatge sense presses i allargant tant com vulguin la seva visita. En aquest sentit, Pitxot ha recordat que fins ara els visitants anaven a la casa de Portlligat "a veure les coses rares que tant agradaven a Dalí", i que ara, a més, podran passejar pels seus jardins i contemplar el paissatge que tant va marcar la seva producció artística.

Pitxot també ha recordat que l'olivar era un dels espais preferits de Dalí i que sempre va deixar clar que volia que es conservés intacte. És per això que la rehabilitació de l'espai s'ha fet respectant al màxim la seva arquitectura original. Els treballs, que han durat dos mesos i els han dut a terme professionals de Cadaqués coneixedors de la tècnica de la pedra seca, ha consistit en restaurar una important extensió de feixes amb paret de pedra seca, alguna de les quals estava derruïda, tant a l'estructura pròpiament de contenció de les feixes, com als clopers i a les escales d'accés.

Pel que fa al garatge, s'ha mantingut l'estructura arquitectònica històrica i s'ha adaptat exclusivament l'espai interior. L'objectiu ha estat satisfer les necessitats tècniques que permetin desenvolupar les activitats audiovisuals i divulgatives programades. En la feixa del garatge, a més, s'ha potenciat la idea de l'espai de descans amb la introducció de les 'cadires de sis potes', un tipus de cadira que ja utilitzava Dalí.