Fornells de la Selva podrà aixecar els 120 habitatges on anava la nova Clínica Girona

Malgrat el centre hospitalari s'ha fet enrere, el consistori diu que "no és problema" pel canvi urbanístic previst

Fornells de la Selva (Gironès) podrà aixecar els 120 habitatges associats al sector on s'havia de traslladar la Clínica Girona, tot i que el centre hospitalari hagi tirat el projecte enrere i ara construeixi el nou edifici a l'entrada sud de la ciutat. El director general d'Urbanisme, Agustí Serra, assegura que això no compromet el canvi urbanístic que es va fer per a la resta dels terrenys.

"La previsió es manté i el planejament segueix viu", ha subratllat. D'altra banda, la comissió d'Urbanisme de Girona ha blindat jurídicament la presó unificada de Figueres, després que el Suprem n'hagi tombat el pla especial quan tota l'obra ja està feta i, fins i tot, hi ha data d'obertura. El projecte per traslladar la Clínica Girona a Fornells de la Selva s'ha acompanyat d'una llarga tramitació urbanística. El nou centre s'havia de construir en uns terrenys a tocar de l'antic Fornells Park, dins una parcel·la de més de 18.000 metres quadrats. En total, amb aquest trasllat, la clínica -que ara es troba al centre de Girona- gairebé duplicaria espai. L'edifici tindria cinc plantes.

A més del centre sanitari, el projecte també porta associats fins a 120 habitatges (dels quals, 36 de protecció oficial). En total, aquests pisos i cases s'han d'aixecar en uns terrenys de 10.000 metres quadrats, a tocar d'allà on havia d'anar la nova Clínica Girona.

Però la direcció del centre ha fet un gir copernicà amb el projecte i, finalment, ha optat per construir la nova clínica a l'entrada sud de la ciutat. En concret, allà on antigament hi havia les naus de la Citroën, just al final de la carretera Barcelona.

En aquest sector, que abans estava plena d'empreses, s'hi havia projectat aixecar-hi fins a 800 pisos. Però la crisi econòmica va estroncar aquests plans, i ara a la zona només hi ha naus buides i abandonades (fins i tot, l'ajuntament n'ha hagut d'enderrocar una i tapiar la resta de manera subsidiària).

El canvi de plans de la Clínica Girona, però, deixava en entredit què passaria amb els 120 habitatges que s'havien projectat a Fornells de la Selva. Un dubte que avui el director general d'Urbanisme, Agustí Serra, s'ha encarregat d'esvair. Serra ha explicat que, amb independència del què passi amb el centre sanitari, els habitatges previstos a Fornells es podran construir.

"El pla parcial de Fornells marca unes peces destinades a usos residencials i unes altres per a la futura clínica; per tant, un cop aprovat, el planejament segueix viu", indica el director general. Serra també precisa, però, que si la nova Clínica Girona es fa als terrenys de l'antiga Citroën, aleshores caldrà fer dos canvis. El primer, amb el planejament de Fornells, per decidir a què es poden destinar els terrenys on havia d'anar el centre; i el segon, amb el pla general de Girona, per adaptar-lo i permetre que la clínica s'aixequi a l'entrada sud de la ciutat (classificant part del sector com a usos sanitaris).

Blindar el Puig de les Basses

D'altra banda, la comissió d'Urbanisme ha tirat endavant el nou pla especial de la presó unificada de Figueres. Primer el TSJC i després el Suprem han tombat l'anterior pla -el que va permetre iniciar l'obra- perquè consideraven que es va tramitar malament.

La decisió judicial ha arribat quan el Puig de les Basses està a punt d'obrir -el dia 1 de juliol- però tot i això no ha agafat per sorpresa Urbanisme. I és que la comissió, en previsió que això pogués passar, es va avançar i va tramitar un nou pla subsanant els errors del passat. A la pràctica, doncs, s'ha blindat jurídicament. Serra ja ha concretat que, després de l'aval d'Urbanisme, queda ara només que el conseller de Territori, Santi Vila, doni el vistiplau definitiu al document.

A més d'aquests temes, la comissió d'Urbanisme de Girona també ha donat llum verda a Verges (Baix Empordà) per poder situar un nou institut en uns terrenys rústics a tocar del camp de futbol. I a la mateixa comarca, la comissió ha permès a Sant Feliu de Guíxols fer un aparcament provisional de vehicles, que funcionarà durant l'estiu, en una parcel·la sense desenvolupar propera al carrer dels Enamorats.