La UdG crea un hort al campus Montilivi per abastir el menjador social de Girona

Hi treballaran universitaris, usuaris del centre d'acollida 'la Sopa' i integrants de la Fundació Ramon Noguera

Una parcel·la de terreny al campus Montilivi erm i ple de rocs s'ha convertit en l'hort ecosolidari a la Universitat de Girona (UdG). Al tros hi ha plantades diverses varietats de verdures i hortalisses que cultiven estudiants voluntaris de la universitat juntament amb usuaris del centre d'acollida 'la Sopa'. A més, a partir d'ara també s'hi sumaran persones amb discapacitat intel·lectual de la Fundació Ramon Noguera i les escoles que vulguin que els seus alumnes coneguin de prop la feina de l'hort també hi podran participar.

L'hort compleix un objectiu és doble: d'una banda, aportar productes alimentaris a La Sopa i, de l'altra, endegar un programa de reinserció social que serveix perquè usuaris del mateix centre aprenguin gestió i producció alimentària d'horts urbans a l'hora que tenen una ocupació. El delegat del rector per a igualtat, gènere i cohesió social, Ignasi Vila, ha explicat que la producció íntegra de verdures i hortalisses va a parar a 'la Sopa', on cada dia fan àpats per a persones sense recursos econòmics.

A més, segons ha especificat Vila, l'hort és a cost zero gràcies a la col·laboració de la universitat, empreses i entitats que han col·laborat cedint llavors i planter, fent el sistema de regadiu o regalant les eines per cultivar l'hort. Per ara, hi ha plantades un parell de varietats d'enciam, tomata, albergínia i carbassó. També intenten reintroduir espècies en risc de desaparèixer com un tipus de mongeta verda o la tomatera rosa de Girona.

El cultiu ecològic també es converteix en un camp de proves per a professors i alumnes de ciències ambientals, que treballar els diversos adobs, sistemes de regadiu o espècies més adequades sobre el terreny.

L'hort Ecosolidari és una iniciativa de l'Oficina de Cooperació per al Desenvolupament, l'Oficina Verda de la UdG, el consorci del centre d'acollida 'La Sopa', el Departament de Ciències Ambientals, el Departament EQATA-EPS i el Centre Cristià Universitari (CCU).