Els britànics Texas faran l'única actuació a l'Estat al Festival de Cadaqués

La cita ofereix una vintena de concerts durant la primera quinzena d'agost

Els britànics Texas són els caps de cartell de la 43ena edició del Festival de Cadaqués. La banda de Sharleen Spiteri oferirà l'únic concert a l'Estat a aquesta petita localitat de la Costa Brava, davant de només 600 persones.

El festival acollirà del 2 al 17 d'agost una vintena d'actuacions (la meitat gratuïtes) i combina jazz, música clàssica, pop o gospel. Altres noms destacats del festival són Jordi Savall, Blaumut, el duet d'Albert Guinovart i Miquel Bofill o Barcelona Gospel Messengers. El festival reivindica que amb un pressupost ajustat -d'uns 175.000 euros- ofereix una programació completa i permet als ciutadans amb menys recursos gaudir de la música gràcies als concerts gratuïts.

El Festival Internacional de Música de Cadaqués arriba a la 43 ena edició i llença una nova marca per promocionar-lo: Es Festival, que reivindica que al poble encara es continua salant. Els caps de cartell indiscutibles són els britànics Texas (més de 30 milions de discos venuts) que faran l'única actuació a l'Estat en aquest petit poble de la Costa Brava. L'alcalde, Joan Figueras, ha reconegut que ha estat gràcies a l'amistat que el galerista Hug Malla té amb membres del grup que s'ha aconseguit portar els Texas al festival a un preu inferior a l'habitual (cobraran la meitat). Malla és galerista a Cadaqués i membre de la comissió que assessora el festival.

 El festival arrenca el 2 d'agost amb el concert del compositor i pianista Albert Guinovart i el saxofonista Miquel Bofill a l'Església de Santa Maria. L'eix de música clàssica es completa amb les actuacions de Jordi Savall i l'actuació dels Solistes de Cadaqués. 


Un any més l'escenari de Sa Conca acull els concerts de major format i d'estils més moderns. Enguany, hi actuaran -a banda dels Texas- Blaumut, Toni Xuclà i Gemma Huguet, Barcelona Gospel Messengers, Manel Fuentes i el Cor Geriona. 

El festival repeteix l'aposta per l'escenari Perafita-Celler Martín Faixó per a les propostes de caire jazzístic. Allà hi actuaran Eva Fernández & la Jazz Ensemble del Taller de Músics amb Judit Neddermann. El preu de les entrades per als concerts de pagament oscil·la entre els 15 i els 48 euros. 

Proliferen els concerts gratuïts

El festival fa una aposta important per acostar la música a tots els públics i, per això, la meitat dels concerts són gratuïts. Segons ha reivindicat l'alcalde, Joan Figueras, com que una part del pressupost prové de fons públics han de garantir que les persones sense recursos també puguin gaudir de la cultura. Per això, hi haurà una desena de concerts a tres escenaris del poble totalment gratuïts. Destaquen, entre d'altres, les actuacions de Meritxell Gené, Albert Solà o també Judit Neddermann, Toni Beiro o l'actuació de The Wave Ensemble en un concert homenatge als 25 anys de la mort de Salvador Dalí. 

El director del festival, Xavier Fortuny, ha destacat que amb un pressupost ajustat -ronda els 175.000 euros, quan fa tres anys era d'uns 300.000- han aconseguit oferir una programació "variada i completa" pensada per la gent que a l'agost està a Cadaqués. Fortuny ha reflexionat entorn al que diferencia el festival de Cadaqués de la resta de festivals de la Costa Brava. Segons apunta, el seu no ha de ser un festival concebut com a motor d'atracció turística ja que a l'agost Cadaqués "ja és ple". Per això, remarca que l'aposta és pensar en un festival "fet per a la gent del poble i la gent que hi passa les vacances". 

El cartell d'enguany és obra de l'artista plàstic Antoni Muntadas, que viu a Nova York des de fa més de 40 anys, i que ha escollit una composició que combina dues fotografies que tenen el mar i les roques com a protagonistes.