Figueres no retirarà la Medalla d'Or de la ciutat a Joan Carles I

Els socialistes han desplegat una bandera republicana al plenari municipal

Dues de les quatre mocions presentades al ple de l'Ajuntament de Figueres celebrat aquest dimarts han tingut com a tema protagonista l'abdicació del Rei Joan Carles I que ha centrat bona part d'una sessió que ha començat amb el desplegament d'una bandera republicana per part dels regidors socialistes que l'alcaldessa, Marta Felip, ha obligat a retirar.

Els vots en contra de l'equip de govern de CIU, amb majoria absoluta, i del PPC, han tombat la moció de la CUP que reclamava la retirada de la Medalla d'Or de la ciutat al rei espanyol. Sí que s'ha aprovat la moció presentada per ICV per la convocatòria d'un referèndum sobre la monarquia i per l'inici d'un procés constituent cap a la república. Un dia després que el Rei Joan Carles anunciés ahir dilluns la seva abdicació i que aquest dimarts s'hagi fixat pel pròxim 18 de juny la proclamació de Felip VI com a nou monarca, el ple de l'Ajuntament de Figueres ha estat marcat per la qüestió monàrquica des de el començament.

A l'inici de la sessió, els dos regidors socialistes al consistori figuerenc han desplegat una bandera republicana al temps que han reclamat la convocatòria d'un referèndum sobre el model d'estat que vol la ciutadania. A instàncies dels regidors del PPC, que han recordat la prohibició d'exhibir símbols durant els plens, l'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, ha obligat a retirar la bandera.

També a l'hora de presentar les mocions l'abdicació del rei espanyol ha continuat sent protagonista. De fet, de les quatre que es presentaven aquest dimarts, dues tenien relació amb aquest fet.

La primera en presentar-se ha estat la de la CUP que reclamava la retirada de la Medalla d'Or de la ciutat a Joan Carles I. Una distinció que va ser concedida ara fa 15 anys i que la CUP ja havia intentat que es retirés en més d'una ocasió. A l'hora de defensar-la, el regidor de la CUP, Joan Font, ha recordat que el desprestigi actual de la monarquia i l'actual context en que es troba la corona espanyola en ple procés de succió, són factors suficients per plantejar la qüestió. Finalment, i gràcies als vots en contra de l'equip de govern de CIU i del PPC, la moció ha quedat rebutjada.

Tant CIU, que ha votat en contra, com els socialistes, que s'han abstingut, han recordat que la decisió d'atorgar la Medalla d'Or de la ciutat al monarca espanyol va ser una decisió democràtica que en el seu moment va prendre l'alcalde de la ciutat i que es va votar en ple municipal i que, per tant, no pot ser revocada perquè crearia un precedent perillós. En el que també han coincidit socialistes i convergents és que si la decisió s'hagués de prendre ara possiblement no donarien la Medalla d'Or al monarca perquè "darrerament ha fet mèrits de sobra per no merixer-la".

Conegut el resultat, el regidor de la CUP ha lamentat la "manca de valentia" dels regidors de CIU i del PSC tot i que ha recordat que si per treure l'Alcaldia Honorífica a Franco van ser necessaris 25 anys, per retirar la Medalla d'Or de la ciutat al rei espanyol caldrà espera alguns anys.

Moció d'ICV

La moció que sí ha prosperat gràcies a l'abstenció de CIU ha estat la presentada per ICV reclamant una reforma constitucional, la convocatòria d'un referèndum sobre la monarquia i per l'inici d'un procés constituent cap a la república. Una moció a la que els regidors de CIU no hi han votat a favor recordant que la formació no s'ha significat mai amb el republicanisme, però que no han volgut tombar perquè aposta per la convocatòria d'un referèndum per donar veu a la ciutadania.