La Diputació i La Caixa seguiran vetllant per a la conservació d'espais naturals

L'acord també fa referència a la reinserció de persones en risc d'exclusió

El president de la Diputació de Girona, Joan Giraut, i el Director Territorial de "la Caixa" a Catalunya, Jaume Masana, han renovat aquest dimarts el compromís conjunt pel que fa a la conservació dels espais naturals de la demarcació i la reinserció social, mitjançant la signatura d'un conveni.

Des que el 2006 es formalitzar per primera vegada aquest conveni, s'han realitzat 114 actuacions i s'han inserit al món laboral de 638 persones. "la Caixa" destinarà al llarg del 2014 un total de 450.000 euros per a la realització de projectes de millora i recuperació dels espais naturals de les comarques de Girona, el que suposarà la inserció al món laboral de més de 80 persones. Aquest any, el pressupost total per dur a terme les actuacions previstes en el conveni serà de 450.000 euros, que la Fundació "la Caixa" aportarà a la Diputació de Girona per tal que aquesta elabori un programa de treball i s'encarregui de gestionar-lo i executar-lo.

L'acord preveu que es duguin a terme actuacions en diferents camps: millora dels hàbitats forestals i prevenció d'incendis; preservació d'hàbitats i ecosistemes d'alt interès natural, millora dels espais fluvials, restauració d'àrees naturals degradades, millora de la connectivitat ecològica i paisatgística, preservació de la biodiversitat animal i vegetal, lluita contra la flora i fauna exòtiques invasores i foment de la sensibilització ambiental de la ciutadania mitjançant sistemes d'informació.

En concret, cal destacar totes aquelles accions que es destinaran a la recuperació de zones cremades en els incendis succeïts en els darrers anys a l'Alt i al Baix Empordà, així com la prevenció d'incendis forestals mitjançant franges de baixa combustibilitat en diversos punts del territori, entre d'altres.

Balanç del conveni de l'any 2013

El conveni de l'any 2013 entre la Diputació de Girona i "la Caixa" ha permès inserir 98 persones en el món laboral i realitzar 20 actuacions. Els projectes són diversos, i consisteixen en el control i l'eliminació de flora i fauna exòtiques invasores, la creació de franges de baixa combustibilitat per a la prevenció d'incendis forestals al massís de les Gavarres i a Portbou, l'afavoriment de boscos madurs al Matagalls i a la Fageda d'en Jordà, i la recuperació de pastures al Matagalls o la protecció de nàiades autòctones al Baix Empordà, entre altres.

638 persones han tingut accés al món laboral gràcies a aquest programa

Des que "la Caixa" i la Diputació de Girona van posar en marxa el programa de conservació i millora l'any 2006, ara fa vuit anys, l'entitat financera ha destinat 7,5 milions d'euros a la realització de 114 projectes mediambientals en espais naturals de la demarcació de Girona, en els quals han treballat 638 persones en risc d'exclusió.

La Diputació i l'Obra Social "la Caixa", contra els incendis

L'aportació de "la Caixa" dels 450.000 euros se suma als 960.000 euros que la Diputació destinarà enguany a prevenir incendis i gestionar els boscos gironins. Concretament l'ens supramunicipals els invertirà en ADF i ajuntaments, en l'elaboració de plànols de delimitació de franges antiincedis, en la renovació de dipòsits d'aigua i en el servei de prevenció d'incendis propi.