Comença la implantació de la targeta sanitària per a dements o discapacitats intel·lectuals

L'objectiu és millora la seva atenció

El Departament de Salut comença a implantar la targeta sanitària 'Cuida'm' a les comarques gironines. Es tracta d'una tarja que identifica persones amb demència, amb discapacitats intel·lectuals, autisme o amb dany cerebral perquè els professionals que els atenen sàpiguen que tenen unes necessitats especials.

L'objectiu és donar-los facilitats, com ara evitar que s'hagin d'estar molta estona a la sala d'espera perquè no es neguitegin o permetre que familiars o tutors els acompanyin a les visites per interactuar amb el metge. Aquest recurs es va començar a testar a l'àmbit metropolità en una prova pilot a principis de l'any passat i ara s'estén a la regió sanitària de Girona i a la Catalunya central.

La targeta sanitària 'Cuida'm' va destinada a les persones vulnerables que necessiten una atenció especial, essencialment aquelles que tenen dificultats per relacionar-se i entendre. Després d'una prova pilot a Barcelona, Manresa, Calella, Mataró i Cornellà que va començar a principis del 2013, el Servei Català de la Salut l'ha començat a estendre a la regió sanitària de Girona, tota la de Barcelona i a la Catalunya Central. A partir d'aquí, s'anirà implantant progressivament a tot Catalunya

En total, calculen que hi ha unes 60.000 persones que podrien tenir la targeta 'Cuida'm'. Són els metges de capçalera o els psiquiatres dels usuaris els que han de sol·licitar la targeta, que si es compleixen els requisits arriba en tres setmanes i sense cap cost.

La finalitat de la tarja és identificar els pacients fràgils especialment vulnerables i poder generar una discriminació positiva quan els atenen, tant als CAP com als hospitals o centres de la Xarxa de Salut Mental. Segons ha explicat el cap d'Atenció al Ciutadà dels Serveis Territorials de Salut, Xavier Burjons, no es tracta de tenir més drets que els altres pacients, sinó d'evitar situacions que poden generar estrès o tensió tant en els usuaris com el conjunt del centre.

A tall d'exemple, Burjons ha explicat que una de les finalitats és gestionar millor les hores per reduir demores en sales d'espera o facilitar que aquests usuaris vagin acompanyats de familiars o tutors a les ambulàncies o a les visites. Una altra de les possibles mesures a aplicar és preveure més estona de consulta amb el metge perquè són usuaris amb dificultats de comprensió i segurament necessitaran més estona.

Els col·lectius que poden tenir aquesta targeta són persones amb demències o Alzheimer de nivell 4, persones amb discapacitat intel·lectual profunda o moderada, casos d'autisme sever en població infantil o persones que pateixen un dany cerebral. El director dels serveis territorials de Salut a Girona, Josep Trias, ha explicat que tot just s'està implantant la targeta i que és possible que més endavant s'ampliï a altres col·lectius que la puguin necessitar.