Front comú d'ecologistes que demanen una nova ubicació pel BulliFoundation

Els signants defensen el projecte però alerten que Cala Montjoi no és l'indret idoni

La IAEDEN, Depana i una vintena d'entitats ecologistes més de tota Catalunya s'han unit per engegar una campanya d'informació i denúncia per reclamar una ubicació alternativa pel futur BulliFoundation que promou el xef Ferran Adrià i que compta amb el suport del Govern.

En un manifest, els signants defensen que el BulliFoundation és "un projecte de país" que podria aportar molts beneficis al territori, però afegeixen que un projecte que preveu una ampliació constructiva de 3.000 metres quadrats del restaurant El Bulli a Cala Montjoi, posaria en perill un espai natural protegit i que la llei "feta a mida" pel Govern per a la seva construcció crearia un precedent d'excepcionalitat que cal avaluar.

En el manifest conjunt, la vintena d'entitats ecologistes asseguren que el Bulli 1846 "posa en perill la conservació dels valors naturals pels quals Cala Montjoi fou preservada". Una protecció, recorden, aprovada en el seu moment pel Parlament que va declarar el paratge, inclòs al Parc Natural del Cap de Creus, com a Paratge Natural d'Interès Nacional. És per això que demanen una ubicació alternativa per al projecte al considerar que Cala Montjoi "no és l'indret idoni per desenvolupar un projecte d'aquestes dimensions".

Entre les argumentacions, els ecologistes apunten que més enllà de l'ampliació de l'actual Bulli en més de 3.000 metres quadrats, el nou projecte obligaria a millorar els accessos a Cala Montjoi, el que suposaria construir una nova carretera i ampliar les zones d'aparcament, per exemple.

Els signants, a més, tot i reconèixer que el BulliFoundation "és un projecte de país" que pot aportar molts beneficis al territori, recorden que el projecte en sí "és jurídicament inviable" i que cal estudiar les repercussions futures que pot tenir per a la protecció dels espais naturals del país que el Govern faci una "llei a mida" per poder dur-lo a terme.

Els ecologistes també afirmen "que no i ha justificació possible per considerar aquest projecte d'interès públic de primer ordre" perquè "la protecció del medi natural preval sobre els interessos particulars de qualsevol persona, per rellevant que sigui".

Per últim, els signants apunten que el municipi de Roses "podria acollir perfectament aquest projecte, tot beneficiant el municipi, la comarca i el país, i , a més, sense posar en més risc el patrimoni natural del Parc Natural de Cap de Creus".