Palamós omple de verd la vall incendiada de Bell-lloc

Més d'un centenar de persones han fet una caminada i una cadena humana a la zona cremada

Més d'un centenar de persones han realitzat aquest diumenge una caminada i una cadena humana en defensa de la vall de Bell-lloc, el "pulmó verd" de Palamós que va quedar calcinat el passat mes de març arran del foc de Vall-llobrega, que va cremar unes 300 hectàrees del massís de les Gavarres.

L'acte simbòlic i lúdic anomenat 'Omplim de verd la vall de Bell-lloc' ha reivindicat els valors culturals, socials i mediambientals d'aquest espai natural. Els participants també han pogut penjar el seus desitjos de recuperació al santuari de Bell-lloc. Palamós ja està buscant recursos econòmics per reforestar la zona i vol documentar tots els elements patrimonials que han quedat al descobert després del foc.

Els participants, tots ells vestits amb samarretes verdes, han començat l'acte a les vuit del matí amb una caminada que ha anat des de la finca municipal de Can Pere Tià fins al santuari de Bell-lloc. Allà els assistents han pogut penjar els seus desitjos pel que fa a la vall de Bell-lloc. En total, s'han penjat uns 500 desitjos, la majoria d'ells han coincidit en la necessitat de recuperar les zones naturals devastades pel foc i aplicar els projectes necessaris per prevenir els incendis en aquesta zona. Posteriorment, s'ha portat a terme una cadena humana que ha unit l'ermita amb el puig de Montagut, indret on s'ha hissat una senyera.

L'activitat, organitzada des de l'Ajuntament de Palamós, ha comptat amb la col·laboració de l'associació dels Amics de la Vall de Bell-lloc, del Club Alpí Palamós, l'ADF Gavarres Marítima, els Grallers de Palamós - que han amenitzat l'acte- i del Consorci de les Gavarres. També hi han assistit els alcaldes de Calonge i Vall-llobrega. Tal i com ha explicat l'alcaldessa de Palamós, Maria Teresa Farrés, l'acció d'aquest diumenge volia reivindicar els valors mediambientals, socials i culturals de la vall, una zona que és el "pulmó verd" de Palamós i que va quedar calcinada arran del foc que es va produir el passat mes de març a Vall-llobrega. Un foc que va cremar 359 hectàrees del massís de les Gavarres. "Volem recuperar la vall, des del consistori ja hem demanat ajudes i línies de subvenció a la Diputació de Girona per poder reforestar la zona", ha explicat l'alcaldessa.

Segons Ferrés, l'acció ha estat un esdeveniment "molt emotiu" que ha mostrat l'estima que tenen els ciutadans a la vall de Bell-lloc. "La majoria dels assistents han explicat que sentien ràbia quan caminaven per la zona cremada. Ràbia i impotència però també esperança per poder recuperar aquest espai natural", ha subratllat. Des del consistori també han avançat que durant els propers mesos documentaran tots els elements patrimonials que han quedat al descobert arran del foc. "Es tracta de masies, molins o dòlmens que teníem identificats però que mai havíem pogut comprovar o fotografiar correctament", ha assenyalat Ferrés.

Per això, el consistori parlarà amb els propietaris privats que posseeixen aquests elements per intentar preservar-los i així potenciar el patrimoni natural del poble i la vall. A més, vol que la tradicional Festa de l'Arbre del curs vinent es realitzi a la vall de Bell-lloc.