Un 10% dels establiments de les comarques de Girona no compleixen la llei antitabac

Sols un 1% permetia fumar en llocs prohibits

L'Agència de Salut Pública de Catalunya ha fet un balanç positiu del tercer any d'aplicació de la llei antitabac a les comarques de Girona. Aquesta entitat va fer 2.465 inspeccions a la demarcació durant el 2013 i el 94,3% van ser "correctes", un nivell de compliment superior als dos anys anteriors.

Cal destacar que durant aquest període l'Agència va rebre 42 denúncies, es van fer dinou requeriments i es van obrir tretze expedients sancionadors. Només en l'1% de les inspeccions es va detectar que en els establiments es consumia tabac on estava prohibit fer-ho, en un 4,2% es van trobar deficiències en la retolació i en un 0,5% es van detectar deficiències en relació a la màquina expenedora de tabac.

Durant el 2013 l'Agència de Salut Pública de Catalunya ha obert tretze expedients sancionadors a les comarques de Girona, d'aquests sis han estat per particulars que fumaven en un lloc prohibit i la resta per a titulars d'establiments que permetien fumar-hi (cinc bars o restaurants, un establiment d'oci nocturn i una indústria).

Paral·lelament, aquesta entitat ha rebut 42 denúncies, dinou de les quals eren contra el titular de l'establiment per permetre fumar en un lloc prohibit, deu contra particulars per fumar en un lloc prohibit, tres per deficiències en els mecanismes que permeten impedir l'accés de menors d'edat a les màquines expenedores de tabac i deu per manca de senyalització de la prohibició de venda de tabac a menors d'edat.

A part de les inspeccions que han fet els agents de Salut Pública, cal destacar que la Policia Local de diversos municipis, i els Mossos d'Esquadra també han col·laborat en comprovar el compliment de la normativa del tabac fent inspeccions especialment en locals d'oci nocturn, de pública concurrència i identificant particulars que fumaven en llocs prohibits.