Construiran un espai de cuina en directe suspès sobre el riu Onyar de Girona

La construcció serà temporal

L'empresa gironina IXCE ha dissenyat un espai singular on la gastronomia n'és la protagonista. Es tracta d'un mòdul de 20 metres de llargada inspirat en el pont de Ferro de Girona (construcció d'Eiffel), tot recobert de vidre que permet veure des de fora el que passa a dins, suspès en part sobre del riu i amb vistes a les cases de l'Onyar. 

El projecte -que neix d'una iniciativa 100% privada i amb una inversió inicial d'uns 400.000 euros- està pensat per ser una plataforma de promoció de la cuina tradicional de les comarques gironines i, de retruc, de tot el país. No hi haurà cap xef fixe sinó que hi aniran passant els cuiners més destacats del territori per cuinar en directe davant de 18 comensals els plats més reconeguts de la cuina gironina. Els comensals comparteixen taula i es potencia el que s'anomena 'show cooking', és a dir, la cuina és oberta i els clients poden veure tot el procés. 

A Girona, només temporalment

El projecte s'ha batejat amb el nom VOL Espai Gastronòmic i estarà temporalment a Girona, a la zona del carrer Santa Clara a tocar del pont de Pedra. La idea és que estigui construït al juliol i que faci estada a la capital gironina entre deu mesos i un any.
El disseny està pensat per poder-se desmuntar per mòduls per poder-lo traslladar allà on es desitgi. Enric Sucarrats, de l'empresa promotora, ja ha avançat que tenen contactes amb ciutats catalanes per fer-hi itinerància i que també estan en converses amb altres ciutats com Londres, Moscou o Sant Sebastià. Sucarrats ha dit però que si el projecte té bona acollida a Girona, podria estar-s'hi més d'un any abans de començar amb la itinerància. 

Sucarrats ha detallat que només hi ha dos exemples similars d'espais gastronòmics com el VOL i que un està a París i l'altre és itinerant. El responsable de l'empresa promotora ha destacat, però, que la singularitat del VOL és que no està concebut com "un restaurant de luxe" i que és específic de la gastronomia del territori. 


La direcció de cuina del VOL està en mans del col·lectiu Girona Bons Fogons, que serà l'encarregat d'anar convidant cuiners perquè vagin exhibint els seus plats. El web del VOL ja anuncia alguns dels cuiners que passaran per aquest nou espai fins al setembre, com Pere Malagelada, Toni Vallory, Josep Sabrià (del restaurant Duc de l'Obac), Jaume Vila (La Banyeta) o Sergi Ballús (Occi restaurant). Les reserves ja estan obertes a partir d'aquest cap de setmana. 

El projecte està concebut tant perquè es puguin fer reserves individuals (els preus dels menús estan entorn els 65 euros) o també perquè una empresa, un grup d'amics o una institució pugui reservar tot l'espai. De moment, funcionarà de dijous a diumenge. 

Impuls per a la promoció gastronòmica

El projecte compta amb la complicitat de la Generalitat de Catalunya, l'Agència Catalana de Turisme, l'Ajuntament de Girona i el Patronat de Turisme, que hi veuen una oportunitat per promocionar la gastronomia tant gironina com catalana. 

El director de l'Agència Catalana de Turisme, Xavier Espasa, ha destacat que és un espai singular i d'avantguarda que pot convertir-se en un bon lloc on portar operadors turístics o empresaris per fer promoció de la destinació. De fet, l'Agència Catalana de Turisme ja ha reservat diferents dates per portar-hi agents turístics que, de retruc, també coneixeran Girona. 

L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, ha lloat la iniciativa i ha dit que casa perfectament amb els objectius del govern municipal d'apostar per la qualitat en l'oferta cultural i turística, fent de la gastronomia un dels valors del territori. "És un aparador de la capitalitat gastronòmica de Girona, una tribuna des de la que podem exposar tot el potencial que tenim", ha manifestat l'alcalde, que destaca que tot el disseny és gironí i que, un cop es traslladi a una altra ciutat, continuarà fent promoció de la ciutat perquè  està inspirat en un dels ponts més coneguts de la ciutat, el pont de Ferro. 

Puigdemont ha destacat que fa un any que treballen en aquest projecte i que des del punt de vista urbanístic s'ha analitzat que no incompleixi cap normativa. Preguntat sobre si la construcció pot generar controvèrsia, l'alcalde ha defensat que estarà situada en un lloc on no s'envaeix cap espai de circulació, que no generarà molèsties a veïns i que serà temporal.