Torraspapel ofereix la meitat de recol·locacions a centres de treball de l'àrea de Girona

La direcció no preveu prejubilacions

A la reunió que la direcció de la planta i el comitè d'empresa van mantenir el passat 28 de maig, l'empresa es va avenir a recol·locar dos terços de la plantilla de Torraspapel, formada actualment per 132 treballadors, i evitar així que tothom vagi al carrer. Dijous, durant una assemblea de treballadors, el comitè va detallar que la meitat d'aquestes recol·locacions (uns 44 llocs de treball) serien a centres de treball que té a Sant Joan les Fonts (on hi ha 280 treballadors), a la zona de laboratoris i oficines del grup a Sarrià de Ter o bé a Sils, on hi tenen un magatzem. La resta de recol·locacions ja serien fora de Girona, a les oficines centrals de l'empresa a Barcelona, a Almazán (Sòria), a Saragossa i a les plantes que Condat té a França.

L'empresa també ha començat a parlar de les indemnitzacions per a l'altre terç que hauria de ser acomiadat. Segons ha informat el comitè, la direcció ofereix 20 dies per any treballat amb un topall de 12 mensualitats, el mínim que preveu la llei. Segons ha explicat el president del comitè, Nicolás Juárez, l'empresa justifica que quantes més persones s'acullin a les recol·locacions més marge tindrà per "millorar lleugerament" les indemnitzacions, ja que disposaria de més diners perquè no hauria de pagar tants acomiadaments. 

Juárez ha destacat que no comparteixen aquesta proposta de la direcció i que consideren que el "referent" per fixar indemnitzacions hauria de ser l'ERO que Torraspapel va fer a la planta de Sarrià de Ter l'any 2009, quan va acomiadar 213 treballadors. Aleshores es van pagar 45 dies per any treballat a 59 treballadors amb contracte de relleu (ocupaven el lloc de treballadors jubilats parcialment), es van jubilar 61 persones i 93 persones de més de 54 anys van ser prejubilades. 

Sense prejubilacions

Un altre dels aspectes que esperava conèixer la plantilla era quina proposta es feia per a les persones de més de 55 anys. L'empresa ha tancat la porta a prejubilar aquests treballadors. Juárez ha explicat que els arguments de l'empresa per no apostar per aquesta via és perquè volen que els treballadors més antics i majors de 55 anys "puguin acabar la seva vida laboral en condicions dins l'empresa". Per això, la direcció aposta perquè siguin els primers que es puguin acollir a les recol·locacions.

El president del comitè, però, hi veu aquí una estratègia de l'empresa per mantenir els treballadors més antics perquè són els més cars d'acomiadar. A més, Juárez també assegura que, recol·locant els més antics, els treballadors més joves es veuran abocats a veure el seu nom inclòs a la llista d'acomiadaments.

En aquest punt, la proposta del comitè passa per demanar a Torraspapel que faci un pla de rendes per a la plantilla de més edat; és a dir, de 55 anys o més. El pla de rendes consisteix en què se'ls doni una indemnització pagada a terminis. D'aquesta manera, si no s'aconsegueixen prejubilacions, "podran acabar la seva vida laboral dignament", diu Juárez. Actualment, a la Torraspapel de Sarrià de Ter hi ha 38 treballadors que tenen 55 anys o més. 

Insisteixen que Torraspapel és viable

Durant l'assemblea de treballadors, el comitè va insistir en què la planta és viable i per tant que el pla de viabilitat presentat a la direcció es pot aplicar. "Tenim una sensació contradictòria perquè pensem que la planta és viable però el rellotge per negociar les condicions de l'ERO ja comença a córrer", ha reconegut Juárez. Des de dimecres, s'obre un període de 30 dies perquè empresa i treballadors intentin acordar les condicions de l'ERO d'extinció que afecta tota la plantilla.

Un altre dels objectius del comitè és aconseguir mantenir el màxim de llocs de treball buscant que l'empresa s'avingui a oferir recol·locacions a d'altres centres de treball del grup que, per ara, no se'ls ha esmentat (com és el cas del centre de Motril, a Granada). 

Durant l'assemblea, el comitè també va explicar que la data màxima per tancar la fàbrica és el 31 de desembre. De totes maneres, el comitè creu que les màquines s'aturaran molt més aviat, possiblement aquest estiu mateix i això, de fet, ja comportaria la sortida de la unitat productiva de la planta, que són el gruix d'afectats per l'expedient.

Comitè i empresa es tornaran a asseure a negociar el proper 3 de juny. Per al 6 de juny hi ha prevista una manifestació, a la qual l'Ajuntament de Sarrià de Ter ja hi ha donat suport ja que, igual que els treballadors, sosté que la planta és viable.