Ratificada la multa de 1.500 euros al portaveu del MILLOR per insultar l'alcalde de Lloret

Li va dir gangster i mafiós

El Jutjat d'Instrucció número 2 de Blanes (Selva) ha desestimat el recurs d'apel·lació que va presentar el portaveu del grup municipal MILLOR, Marc Fuertes, contra la sentència dictada pel Jutjat de Pau de Lloret de Mar que el condemnava a pagar una multa de 1.500 euros per injúries contra l'alcalde, Romà Codina, durant el ple del 4 de març del 2013, després d'esclatar el cas Clotilde. Així, la jutgessa confirma íntegrament la sentència que va emetre el Jutjat de Pau. La resolució judicial és ferma i no admet recurs. La sentència subratlla que les expressions "gàngster i mafiós" no estan emparades pel dret a la llibertat d'expressió, descartant així els arguments que sostenia Fuertes. El cas es remunta al ple del 4 de març de l'any passat durant el qual el portaveu del principal grup de l'oposició a Lloret de Mar, Marc Fuertes, va mantenir una dura confrontació amb l'alcalde de Lloret de Mar, Romà Codina, pels suposats enllaços entre càrrecs municipals i l'empresari Andrei Petrov, després que esclatés el cas Clotilde.

Durant aquell ple, Fuertes va realitzar un seguit de manifestacions en contra l'equip de govern de CiU i, al mateix temps, contra l'alcalde de la localitat a qui va titllar de "gàngster i mafiós". "Vostès ja són uns corruptes", "la màfia no són els russos sinó vostès. Són els vertaders mafiosos d'aquest Ajuntament" o "aquest poble no pot ser governat per un gàngster i uns corruptes", van ser algunes de les expressions que Fuertes va utilitzar durant el plenari.

Arran d'aquestes paraules, l'alcalde va denunciar els insults i el cas va arribar a judici. Durant el procés, es van mostrar les gravacions del ple on es veia el portaveu del grup MILLOR realitzant aquestes afirmacions. A més, Fuertes també va reconèixer que havia dit aquelles paraules. 

Finalment, el Jutjat de Pau de Lloret de Mar va imposar una multa de 1.500 euros al portaveu del grup municipal per una falta d'injúries ja que, segons el Jutjat, els comentaris despectius tenien com objectiu "perjudicar la reputació personal de l'alcalde". En cas que el portaveu no abonés aquesta quantitat, Fuertes seria arrestat durant set dies i mig. 

La sentència - que es va donar a conèixer el passat 7 de març- no era ferma i es podia recórrer interposant recurs als Jutjats de Blanes. Fuertes va decidir recórrer a segona instància i va presentar el recurs d'apel·lació contra la sentència dictada pel Jutjat de Pau de Lloret de Mar. El regidor argumentava que les expressions que havia dirigit contra l'alcalde es trobaven emparades dins del dret a la llibertat d'expressió.

El Jutjat de Primera Instància i Instrucció número 2 de Blanes ha desestimat el recurs de Fuertes i ha confirmat la primera sentència emesa pel Jutjat de Pau. En aquest cas, la sentència és ferma i  no es pot presentar cap mena de recurs. D'aquesta manera, la titular del jutjat confirma la pena: Fuertes ha de pagar una multa de 1.500 euros per una falta d'injúries. Els diners, però, no són per a l'alcalde, que haurà de recórrer a la via civil si vol reclamar una indemnització.


"No s'emparen" dins del dret a la llibertat d'expressió

En la sentència, la jutgessa que ha portat el cas manifesta que "no es pot admetre que les expressions gàngster i mafiós en un debat del ple municipal es trobin emparades pel dret a la llibertat d'expressió, sinó tot el contrari". Tal i com es detalla en la resolució, la jutgessa té en compte que els comentaris es van fer durant un debat públic, afectant el dret a l'honor del batlle.

"La constitució no reconeix de cap manera un pretès dret a l'insult. La constitució no veta, en qualsevol circumstància, l'ús d'expressions molestes però estan excloses les expressions com les del present supòsit, manifestament ofensives i impertinents per expressar les opinions o informacions de què es traci", recull la sentència. Per tots aquests motius, la sentència subratlla que les paraules i insults que va realitzar Fuertes no es poden emparar dins drets com la llibertat d'informació o expressió.

Des del consistori de Lloret de Mar, l'alcalde de la localitat ha volgut comentar - mitjançant un comunicat- que durant el ple del passat 17 de març de 2014, el portaveu del grup MILLOR va dir que l'alcalde "s'hauria d'empassar les paraules" perquè la condemna no era ferma. "Doncs bé, aquesta sentència referma la resolució del Jutjat de Pau", ha valorat. A més, Codina ha afegit que les declaracions realitzades per Fuertes vers el Jutge de Pau de Lloret de Mar són "totalment reprovables i demostren el seu constant menyspreu vers la ciutadania i els seus representants".