Vila diu que l'entrada del Port de Palamós a l'espai Schengen haurà d'esperar

El conseller confia que els tràmits es desencallin abans d'acabar el mandat al govern espanyol

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha afirmat que no hi ha "cap indici" que faci pensar que el port de Palamós es podrà incorporar a l'espai Schengen a curt termini.

Segons Vila, les converses amb el ministeri de l'Interior són "reiterades" i les intencions són "bones" però està costant aconseguir els permisos definitius perquè Palamós pugui rebre creueristes vinguts de fora de la Unió Europea sense la necessitat que hagin fet escala abans en un altre port del continent i, també, per obrir-hi un Punt d'Inspecció Fronterera (PIF). El Govern confia que la feina feta fins ara "no sigui debades" i que l'afer es desencalli abans d'acabar el mandat al govern espanyol, el 2015.

Santi Vila assegura que per a la Costa Brava i el conjunt de les comarques gironines és estratègic que el port de Palamós s'incorpori a l'espai Schengen. No només per evitar complicacions a l'hora de rebre creuers procedents de fora la Unió Europea, sinó també per poder-hi obrir un PIF que permeti que Palamós sigui punt d'entrada de productes vegetals i d'origen animal extracomunitaris destinats al consum humà.


Ara per ara, però, no hi ha hagut cap nou moviment que faci pensar que el port de Palamós pugui formar part de l'espai Schengen a curt termini. El conseller ha explicat que les relacions amb el ministre d'Interior són fluïdes i que hi ha el compromís per completar els tràmits abans d'acabar el mandat al govern espanyol, l'any 2015. "Vull pensar que aquesta legislatura no passarà debades", ha afirmat Santi Vila.

El mateix ministre va assegurar que els esculls per aconseguir aquesta fita és a nivell europeu i que l'entrada de nous països a la UE i els dubtes que tenen ara alguns països sobre la lliure circulació de persones i mercaderies han fet alentir el procés. Tot i això, també es va mostrar convençut que tot plegat es desencallaria abans del 2015.

Reivindicació de fa anys

La reclamació perquè el port de Palamós sigui espai Schengen no és nova i, de fet, s'arrossega des de fa anys. Qui n'ha fet especial bandera ha estat l'empresariat gironí i, en concret, la Cambra de Comerç del municipi baixempordanès. Aquest dijous l'alcaldessa de Palamós, Maria Teresa Ferrés, ha lamentat que les comarques gironines sigui l'única demarcació de costa que no té cap port inclòs a l'espai Schengen.

El fet d'incloure Palamós a l'espai Schengen suposaria que podria acollir tot tipus de creueristes, també els vinguts de fora de la Unió Europea, sense necessitat que hagin fet escala abans en un altre port del continent. La infraestructura ja disposa de l'espai adient per incloure els serveis policials que haurien de fer el control de passaports i, a més, la Generalitat ja ha anunciat que té diners per pagar les obres que calgui fer.

La incorporació de les instal·lacions portuàries empordaneses a l'espai Schengen suposaria la seva actuació com a frontera marítima exterior i, per tant, l'estada temporal a persones que pertanyen a països que no formen part de la UE. En el cas dels creuers això afectaria als passatgers i als tripulants extracomunitaris. Així, un creuer podria salpar de qualsevol país que no fos de la UE i venir directament a Palamós.

De la mateixa manera, els membres de les tripulacions dels creuers que no tenen nacionalitat europea, amb el visat Schengen expedit pel port, podrien desembarcar a Palamós i accedir al territori gironí sense problemes.