L'olotí Xevi Bayona converteix un pont de Tortosa en un escenari artístic de llums i ombres

La capital del Baix Ebre participa en el projecte cultural europeu Changing Tracks

L'antic pont del tren, ara via verda, s'ha transformat per uns mesos en un escenari artístic de llums i ombres de la mà de l'arquitecte olotí Xevi Bayona. L'actuació s'emmarca en el projecte cultural europeu Changing Tracks que pretén involucrar nous públics a l'art contemporani ubicant obres d'art en espais d'exposició no tradicionals.

L'obra de Bayona, anomenada 'Ombres de memòria', ha consistit en la instal·lació de cintes verticals de colors en els 230 metres de l'antic pont del ferrocarril sobre el riu Ebre i que, de nit, amb l'ajuda d'uns focus, projectaran les ombres dels vianants i ciclistes que travessin l'estructura.

Tot i que en un primer moment Bayona havia previst cobrir el pont amb una gran tela, el fort vent que habitualment bufa la zona l'ha fet canviar la idea original del projecte. "Cada dia fa vent i no podíem posar una lona i vam decidir posar cintes verticals que deixessin passar el vent", ha detallat l'artista. A més, tal com ha explicat, "hem tingut una feliç coincidència perquè la patrona de la ciutat és la Mare de Déu de la Cinta i hem cobert de cintes el pont".

Bayona i un dels seus col·laboradors han destinat un total de 67 hores per cobrir els 230 metres de pont amb 14 quilòmetres de cintes de 14 colors, ja que l'artista ha volgut jugar amb les degradacions de les tonalitats, ja sigui el verd, el lila, el roig, o el taronja. "Em va impactar molt quan vaig veure el riu i el pont i em va semblar que posar color en un lloc on va passar el tren i que havia estat bombardejat durant la guerra podia donar llum i contrast a una història grisa", ha relatat.

La intervenció ha consistit en col·locar aquestes cintes al llarg de tot el pont, fent nusos dalt i baix de l'estructura. Tot i semblar senzill, Bayona ha reconegut que l'extensió del pont i, sobretot, el vent que bufa cada dia ha dificultat el treball, havent de fer-ho molts dies durant la nit perquè era quan afluixava el vent.

Tot i que a la llum del dia, els colors del pont han causat molta impressió entre els usuaris del pont i veïns de Tortosa, la intervenció artística assolirà la plenitud per les nits, a partir d'aquest divendres que s'inaugurarà, quan 37 focus projectaran les ombres dels vianants i ciclistes que circulin pel pont.

L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, ha subratllat la projecció del jove arquitecte olotí i ha convidat els ciutadans a conèixer l'obra de Bayona en l'exposició que hi ha de la seva obra a l'antic escorxador.

La intervenció artística a l'antic pont del ferrocarril de Tortosa s'ha fet a través del projecte cultural europeu Changing Tracks i és simultània a altres actuacions a les ciutats de Girona i Olot i a les que també es faran al Comtat de Mayo (Irlanda) i al Comtat de Northamptonshire (Regne Unit), impulsades i finançades per la Comissió Europea, i al nostre país per la xarxa d'activitats culturals Transversal.

Changing Tracks ha rebut finançament de l'Agència Executiva en l'àmbit de l'Educació, Audiovisual i Cultural de la Comissió Europea (EACEA), com a part del Programa Cultura de la UE 2007-2013, i el porten a terme el Consell del Comtat de Northamptonshire, el Consell del Comtat de Mayo i el Consorci Transversal, Xarxa d'Activitats Culturals, que compta amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat per al desenvolupament del projecte al nostre país.

L'actuació de Xevi Bayona al pont del tren de Tortosa podrà veure's durant dos mesos.