Pia Bosch no optarà a les primàries del PSC a Girona

Vol formar part d'una candidatura alternativa

Ahir s'obria el període de presentació de candidatures a les eleccions primàries del PSC a Girona, que s'han de celebrar el proper 5 de juliol. De moment només la regidora Sílvia Paneque ha fet el pas endavant i tots els ulls estaven posats en què decidiria l'actual portaveu socialista, Pia Bosch.

Bosch ha escollit precisament el primer dia, quan es dóna el tret de sortida del procés de primàries, per anunciar que no es presentarà. Bosch forma part del sector crític dins els socialistes catalans i va ser una de les deu persones que van decidir abandonar l'executiva gironina fa ara un mes per desavinences amb la direcció. També una de les signants del manifest que es va fer públic dimarts on membres crítics amb Navarro anunciaven una nova marca electoral al marge de les sigles del PSC. I la primera que fa el pas és Pia Bosch.

Alguns dels signants d'aquest manifest - com Marina Geli i Manel Nadal- eren presents a l'acte que s'ha fet aquest vespre a la Punxa, davant un centenar de persones. També li han fet costat tot el grup socialista a l'ajuntament (a excepció de Sílvia Paneque), l'exalcaldessa Anna Pagans, el flamant eurodiputat republicà Josep Maria Terricabras o l'alcaldable per ERC a Girona, Maria Mercè Roca. Representants locals de CDC (Carles Ribas) i d'Unió (Isabel Muradàs) també han acceptat la invitació de Bosch.

Joaquim Nadal s'ha excusat perquè tenia un acte a Barcelona (s'ha llegit un text seu on donava tot el suport a Bosch i li proferia el seu "reconeixement, respecte i amistat), i també s'han llegit breus escrits de suport de l'exconseller Joan Manel del Pozo, de l'exalcalde de Figueres Joan Armangué (que forma part de Nova Esquerra Catalana) i de la secretària general d'UGT a Girona, Dolors Bassa. 

Els arguments

La portaveu socialista ha assegurat que les primàries són bones per a un partit però no per al PSC pel moment que viu. "Les primàries són bones si són eines d'aprofundiment democràtic i serveixen per confrontar projectes polítics, no personalismes", ha manifestat Pia Bosch, que considera que només són positives si ajuden a "sumar i multiplicar i no restar i dividir".

Durant el discurs, ha recordat que ella havia demanat que les primàries fossis a la tardor per donar temps a què el partit redissenyi la seva estratègia (segons Bosch s'ha allunyat del projecte fundacional) i també s'aclareixi, entre d'altres, què passa amb els tres diputats que estan inhabilitats i pendents d'una resolució per part de la direcció.

Per tot plegat, considera que ara "no és el moment adequat" per fer aquestes eleccions primàries perquè el context polític "impedeix un debat serè". Bosch també ha criticat "la imparcialitat del partit" en aquest procés, en implícita referència a Sílvia Paneque, la que es considera la candidata oficial del partit. 

Bosch ha donat encara un argument més per defensar perquè no opta a les primàries. "El PSC d'ara no és el meu PSC i no sabem quina evolució ens espera", ha manifestat. Tot i reconèixer que li ha costat prendre la decisió i que ho ha parlat amb molta gent, ha assenyalat que per "honestedat i coherència" no es presenta. "No es pot ésser candidat d'un partit amb una direcció en la que no em reconec, no puc", ha sentenciat. Tot i aquestes dures declaracions, Bosch ha assegurat que no pensa deixar la militància.  

El futur

Pia Bosch ha desvetllat pocs detalls sobre quin paper jugarà a partir d'ara. Això sí, ha assegurat que mantindrà la tasca d'oposició fins a finals de mandat. "El meu anunci d'avui no és en cap cas una renúncia, ans al contrari", ha assenyalat. La fórmula sota la que concorrerà a les eleccions del maig del 2015 ha assegurat que s'haurà de definir durant el proper any. Tanmateix, ha detallat que la seva voluntat és "contribuir" (ha repetit diverses vegades aquest verb) a la generació d'un moviment socialista, catalanista i majoritari que aconsegueixi arravatar l'alcaldia a CiU. 

"Crec que a la ciutat li cal un espai socialista i catalanista fort i amb identitat pròpia, que sàpiga confluir amb la resta de les esquerres socials i polítiques i amb la complicitat de la ciutadania progressista per bastir l'alternativa i convertir-la en majoria", ha remarcat. 

"Moviment majoritari i col·lectiu" ha estat una altra de les expressions que ha emfatitzat la portaveu socialista durant el seu discurs. Bosch s'ha referit a la fragmentació que viuen les esquerres al país i ha dit que cal "innovar" i, si cal, transcendir l'àmbit dels partits i apostar per noves fórmules de participació ciutadana.