Avis de Pont Major apadrinen nens per engrescar-los a llegir

El projecte busca acostar generacions i fer de la lectura un element més de cohesió social al barri

Un cop per setmana la Maria Dolors Nadal i la Sara Lobete van a la biblioteca Just Casero per ajudar a llegir a les seves "apadrinades". Són dues nenes de nou anys, una de família gambiana i l'altra marroquina. Elles ja han nascut a Catalunya i, tot i que parlen bé el català i el castellà, els costa mantenir l'hàbit de llegir.

Per això, les seves "padrines" trien per a elles llibres que les motivin i les ajuden a comprendre allò que no entenen. "Des que llegim juntes diu que entén millor els problemes a classe", diu cofoia la Marina Dolors. L'activitat, promoguda des del servei municipal de biblioteques, busca acostar generacions i fer de la lectura un element més de cohesió social al barri.

El projecte té com a escenari la biblioteca Just Casero del Barri de Pont Major. Allà, un cop per setmana, les parelles de "padrins i apadrinats" es troben per passar una estona llegint, remenant i comentant llibres. Aquest és el pretext però, arran de la relació entre els avis i els nens, neix una vinculació afectiva que els porta a berenar junts, parlar de la família o del que fan a escola. 

L'objectiu del projecte, que es va iniciar fa dos anys i que ja té dotze parelles, és apropar generacions sota el paraigües de la lectura. El responsable del servei de biblioteques, Artur Iscla, explica que els voluntaris tenen la missió d'apropar la lectura als petits, fer-la atractiva i fomentar l'hàbit de llegir no només durant l'hora que passen plegats sinó també a casa. 

Pont Major és un dels barris amb més immigració de Girona i Iscla assegura que compartir estones de lectura es pot convertir en un eix més d'integració social. L'activitat no està pensada com si fos un reforç escolar sinó que busca que els petits siguin els que escullin els llibres i s'interessin per llegir. Segons explica el responsable del servei, sovint els nens apadrinats són de famílies estrangeres que tenen dificultat per ajudar els fills amb les tasques de classe i, d'aquesta manera, amb l'apadrinament s'ajuda a fomentar els hàbits de treball dels petits. 

Llegir i alguna cosa més

La Binta té nou anys i fa 4rt a l'escola Carme Auguet del Pont Major, on hi ha un 85% d'alumnes que provenen de famílies d'origen immigrant. Al seu costat seu la Maria Dolors Nadal, que és la seva padrina de lectura per segon any. "Des de que llegim juntes noto que entén millor els enunciats dels problemes que li posen a classe", destaca la voluntària. Nadal reconeix que a la seva apadrinada li costa escollir llibres que tinguin massa text i també reconeix que dubta de si a casa continua llegint. "Però el més important és que obrim camí i intentem inculcar el gust per la lectura", explica. 

La Binta és la gran de tres germanes i la seva família prové de Gàmbia, però ella ja és nascuda a Catalunya. Ella és una habitual de la biblioteca del barri, on hi va sovint a fer deures amb l'ajuda d'un educador social. Els dies que té lectura aprofita per berenar amb la seva padrina, la Maria Dolors, i comenten com els ha anat la setmana i què fan a escola. "Els seus padrins és com si fossin els seus avis, es converteixen en amics", remarca la directora de l'escola del barri, Pilar de Bolós, que s'encarrega de proposar quins nens poden ser els apadrinats. 

La Chaymae també té nou anys i un cop per setmana la Sara Lobete l'ajuda a llegir a la biblioteca Just Casero del barri. La Chaymae ha estat seleccionada per anar a un concurs de lectura i això la motiva especialment. Ella és la petita de cinc germans i la seva família és originària del Marroc. De gran vol ser científica i reconeix que li agrada molt llegir, sobretot llibres d'aventures i poesia. "És molt bona nena, m'ajuda molt i m'ho posa molt fàcil", reconeix la seva padrina. 

La tasca de la Sara consisteix en comentar els llibres que van llegint, fer-li preguntes per assegurar-se que ha entès bé el que llegeix i corregir-la si s'equivoca o pronuncia malament. "El meu pare està content que vingui a la biblioteca i m'estigui amb la Sara", explica la Chaymae.