Paneque (PSC) vol impulsar llistes obertes a l'Ajuntament de Girona

També proposa que cada càrrec electe cobri només un sou

Sílvia Paneque ha omplert aquest vespre l'auditori de la Mercè -hi han assistit més de 300 persones- en el primer acte d'un procés històric també per al socialisme gironí. De moment, ella és l'única candidata a les primàries socialistes a la capital gironina i caldrà esperar fins a dimecres per saber si Pia Bosch (actual portaveu del grup socialista i membre de les corrents crítiques del PSC) també optarà al procés. Dimecres al vespre pronunciarà la conferència 'Primer Girona' a la Punxa, on té previst desvetllar el seu futur.

Paneque ha seguit estrictament el guió dels actes electorals: salutacions a les portes de la Mercè a tothom que arribava, vídeo de presentació, entrada entre aplaudiments i música i parlament des d'un faristol, rodejada en cercle per tot el públic. Ha estat un dels representants històrics del socialisme gironí, Josep Quintanas, l'encarregat de fer la presentació de la candidata. Quintanas ha assegurat que les primàries són "irrenunciables" per ser un element de "transparència i democràcia dins el partit". De Paneque n'ha destacat que és una dona treballadora, amb objectius i valors ferms, amb capacitat per crear equips i "de navegar malgrat tempestes".

Les primàries: un procés no exempt de tensions

Llavors, l'encarregada de prendre la paraula ha estat la candidata. Durant el seu discurs, ha reconegut que el procés de primàries ha generat tensions internes i que hi ha qui ha usat "arguments de la por per impedir que la gent pogués votar". La candidata ha reconegut que no li han posat fàcil. "Els que no tenien prou clar l'obertura de la democràcia per escollir candidat a Girona no eren ni pocs ni dèbils", ha manifestat Paneque que, entre aplaudiments, ha reivindicat que al partit no hi poden haver "socialistes de primera i de segona". 

El discurs de Paneque ha volgut ser entusiasta i ha reivindicat que, malgrat el mal moment que passa la família socialista, "ha arribat l'hora de tornar a començar i de tornar als valors de sempre". "És temps d'esperança per al socialisme gironí, és moment de recomençar i ho hem de fer tots junts, units", ha dit. Units.

Nova manera de fer política

Un dels eixos del programa de Paneque rau en una nova manera de fer política. Entre d'altres, ha destacat que vol impulsar llistes obertes a l'Ajuntament de Girona per tal que els ciutadans puguin votar els membres de la llista que vulguin. La candidata ha reconegut que en converses amb molts ciutadans allò que més li reclamen és una nova manera de fer política i una regeneració democràtica. Per això, aposta perquè els càrrecs electes no puguin acumular més d'un sou. "Humilitat i honestedat: un polític, un salari. Hi ha polítics que tenen vint-i-set càrrecs i sis salaris. Ja n'hi ha prou. Sous normals", ha declarat. 

En aquesta línia per fomentar la transparència, també ha dit que -si guanya les primàries- publicarà el cost de la campanya. "No ens hem d'acostar a la gent, sinó que som part de la gent", ha reivindicat. 

Més atenció als barris

La candidata ha tingut elogis a la tasca feta per Joaquim Nadal i Anna Pagans com a alcaldes socialistes a la ciutat i ho ha contrastat, al seu entendre, amb l'obra de govern de CiU des que va entrar a l'ajuntament el 2011. Paneque ha parlat d'una "segona transició" per a Girona que ha de "renovar intensament" la feina feta pels anteriors governs socialistes. 

Un altre dels eixos bàsics del programa de Paneque serà el de relligar barris per tal que tots els gironins tinguin la mateixa qualitat de vida visquin al barri que visquin. Així mateix, ha defensat que la primera prioritat serà la de lluitar contra l'atur i ha dit que no es gastarà un euro "sense abans pensar si crea ocupació". Un altre dels compromisos és que cap dels pisos buits que estan en mans de bancs continuen tancats si hi ha famílies que tenen problemes d'habitatge.

Paneque ha clos el seu discurs assegurant que s'estima el PSC, que és el moment de defensar el partit i que treballarà per representar-lo en la "seva diversitat". "Amb vosaltres em sento amb tot el coratge del món amb vosaltres per afrontar les primàries a Girona", ha manifestat. 

Presències i absències

A l'acte de presentació de Sílvia Paneque hi han assistit els alcaldes socialistes de Vilafant, Consol Cantenys, la de Palamós, Maria Teresa Farrés, l'alcalde de l'Escala, Estanis Puig i també l'exalcaldessa de Salt, Iolanda Pineda. També s'han deixat veure les regidores Amèlia Barbero i Glòria Plana, tot i estar vinculada al sector més crític del partit, així com Ignasi Thió, que va ser candidat a primer secretari en el darrer Congrés del PSC a Girona. Convidats per Paneque, també han assistit a l'acte la regidora d'Unió Isabel Muradàs i el senador de CiU Joan Bagué, així com representants veïnals i sindicals. 

Absències destacades han estat les de l'exalcalde Joaquim Nadal (que va dimitir fa un mes com a president del PSC a Girona per desavinences amb la direcció) i l'exalcaldessa Anna Pagans. Tampoc hi ha assistit el primer secretari dels socialistes gironins, Juli Fernàndez, que tenia ple a Palafrugell, d'on n'és alcalde.