Detingut un lladre multireincident que assaltava ancians al Baix Empordà

L'home va tirar a terra una dona d'edat avançada quan sortia del caixer a retirar diners

Els mossos han detingut un lladre multireincident que es dedica a assaltar ancians en ple carrer al Baix Empordà. El lladre, que té 41 anys, escull les víctimes a consciència.

Totes són persones d'edat avançada, a qui segueix sense que se n'adonin. "Aprofita per actuar just després que surtin d'un banc o caixa per retirar-ne diners i els hi dóna una empenta o estrebada per agafar-los la cartera o la bossa de mà", concreta el cap de l'ABP del Baix Empordà-la Bisbal, l'inspector David Puertas. L'últim robatori ha tingut lloc a Palafrugell, on el lladre va tirar a terra una àvia d'uns 80 anys i li va prendre un sobre amb diners que acabava de retirar.

El lladre, Xavier Mató, és un vell conegut de la policia. Viu a Torroella de Montgrí i acostuma a actuar per la zona compresa entre aquest municipi, Palafrugell i la capital del Baix Empordà. A dia d'avui ja acumula set antecedents policials, entre els quals hi ha detencions per delictes d'amenaces o robatoris a interior de domicili.El lladre acumula ja set antecedents policials.


La majoria de vegades que la policia l'ha atrapat, però, és per haver assaltat ancians en ple carrer. "Habitualment, sempre actua de la mateixa manera; localitza una persona d'edat avançada quan entra a un banc o caixa a retirar efectiu, la segueix fins a un carrer on no hi pugui haver testimonis, i aleshores aprofita per robar-li els diners", explica el cap de l'ABP del Baix Empordà-la Bisbal.

L'última vegada que aquest multireincident ha actuat ha estat a Palafrugell. Allà, el lladre va abordar una àvia d'uns 80 anys. Aprofitant que els dos es trobaven en una zona on no hi passava ningú més, Mató va fer una estrebada a l'anciana per arreplegar-li la bossa de mà. La víctima va caure al terra i es va fer alguns cops i rascades.

Després que els mossos el detinguessin, Xavier Mató va passar a disposició judicial i va quedar en llibertat amb càrrecs. Amb el de Palafrugell, ja són quatre els robatoris amb violència en ple carrer que formen part del seu historial.

Estafes a ancians

La detenció de Xavier Mató coincideix en el temps amb la d'una parella que també actuava en aquesta zona del Baix Empordà cometent estafes a ancians. La parella, un jove de 25 anys i una noia de 26, intentaven guanyar-se la confiança de les víctimes per entrar a casa seva i furtar-los diners.

Per això, feien veure que les coneixien posant com a excusa un tercer o bé trucaven a la porta demanant-los que els donessin un got d'aigua o dient-los que venien bitllets de loteria. Un cop a dins l'habitatge, els estafadors aprofitaven un moment de descuit dels avis per sostreure'ls diners.

En pocs dies, els Mossos d'Esquadra van rebre fins a nou denúncies per enganys mitjançant aquests mètodes. Els agents van aconseguir enxampar el jove 'in fraganti' quan es disposava a robar diners a una anciana a la Bisbal d'Empordà. I poques hores després, els mossos també van poder atrapar la seva companya en un bar del municipi. Tots dos han quedat en llibertat amb càrrecs.