La Diputació destina 750.000 € per millorar l'eficiència energètica a 78 municipis

Les actuacions es basen en canvi de làmpades, reguladors de flux i rellotges astronòmics

La Diputació de Girona ha aprovat destinar una partida de 750.000 euros per subvencionar projectes municipals que tinguin com objectiu millorar l'eficiència energètica. En total es faran actuacions a 78 pobles gironins com el canvi de làmpades de llum blanca per altres de llum groga a LED, la instal·lació de reguladors de flux o de rellotges astronòmics que faciliten les enceses i apagades de l'enllumenat públic seguint les hores de llum solar.

"L'execució dels projectes suposaran un estalvi anual per als ajuntaments de 165.241 euros i una reducció de 782 tones de CO2", ha assegurat el vicepresident de la Diputació de Girona, Miquel Calm. Calm també ha destacat que les actuacions i inversions tindran un "retorn econòmic directe i immediat". A més, segons el vicepresident, l'estalvi que generaran farà que la inversió inicial es pugui recuperar en només 4 anys.

De moment, la Diputació de Girona encara manté oberta aquesta línia de subvencions i preveu que es puguin destinar més recursos a aquests projectes. D'altra banda, l'ens supramunicipal també subvenciona un sistema de comptabilitat energètica que afavorirà l'estalvi energètic dels ajuntaments mitjançant l'optimització dels mitjans que servirà per fer una compra conjunta de llicències de programes de comptabilitat.

Els ajuntaments beneficiats per aquestes mesures seran aquelles que posin en marxa accions previstes en el seu Pla d'Acció per a les Energies Sostenibles (PAES), en el marc del Pacte d'Alcaldes, el programa europeu que impulsa la Diputació de Girona per aconseguir estalviar energia, millorar l'eficiència energètica i l'ús d'energies renovables.

D'altra banda, l'ens també té oberta una convocatòria de 800.000 euros destinada a aquells ajuntaments que vulguin construir calderes i xarxes de calor amb biomassa.