La xarxa d'economats de les comarques gironines atén quasi 8.300 famílies el 2013

El president del Banc dels Aliments alerta que el magatzem està "pràcticament buit"

La xarxa d'economats de les comarques gironines ha atès, durant el 2013, 8.291 famílies que han anat a 'comprar' cistelles de menjar amb punts atorgats per serveis socials i a preus simbòlics.

Representen un increment del 35% respecte al nombre de beneficiaris del 2012. Actualment, a la demarcació hi ha deu Centres de Distribució d'Aliments (CDA) i el perfil majoritari dels usuaris són famílies joves amb fills i de nacionalitat espanyola. Durant el 2013, els CDA han distribuït 93.065 cistelles i bona part del menjar prové del Banc dels Aliments.

El seu president, Frederic Gómez, ha alertat que actualment les lleixes del magatzem estan "pràcticament buides" i ha fet una crida a la donació de menjar.

La xarxa de CDA de les comarques gironines compta amb deu centres i, de moment, no es preveu que se n'obri cap altre a curt termini. Són economats on van famílies i persones derivades dels serveis socials i poden adquirir els aliments per cobrir la dieta bàsica a un preu simbòlic, d'acord amb la capacitat adquisitiva. El secretari general de Càritas, Martí Batllori, ha explicat que en els dos darrers anys les famílies beneficiàries no han parat d'augmentar i creu que això és un clar indicador de l'eficàcia d'aquests supermercats.  

Durant el 2013, els economats han atès 8.291 famílies, que es tradueix en 26.329 persones beneficiades. En total, han venut 93.065 cistelles de menjar. Aquests dades suposen un clar increment en relació amb les de l'any anterior, el 2012, quan van atendre 6.107 famílies amb 19.528 persones i 60.023 cistelles. Batllori ha assegurat que l'augment no es deu només a que s'hagin obert nous CDA perquè precisament els que més han incrementat en nombre d'usuaris són els que ja estaven oberts.  

El responsable dels CDA de la demarcació, Caye Gómez, ha detallat que el perfil de l'usuari dels economats són famílies joves, amb fills al seu càrrec i de nacionalitat espanyola. De fet, el 44,74% de les famílies són autòctones, davant el 30,72% que provenen del Marroc. En total, els CDA han tancat el 2013 amb un pressupost de quasi 3 MEUR (milions d'euros).  

La majoria dels aliments que reparteixen els economats provenen del Banc d'Aliments. El seu president, Frederic Gómez, ha explicat que, a més, és una bona manera de contribuir a frenar el malbaratament d'aliments, perquè es distribueixen sovint. Gómez ha alertat, però, que el Banc d'Aliments no dóna l'abast per atendre totes les peticions i que actualment les lleixes estan pràcticament buides. Per això, ha fet una crida a entitats socials, esportives, lúdiques i als col·legis a organitzar recaptes de menjar per fer-los arribar al Banc d'Aliments.  

Batllori ha detallat que ara per ara no està en risc el subministrament d'aliments als CDA perquè també compten amb injeccions econòmiques d'administracions i aportacions privades per comprar menjar necessari. Durant la presentació de la memòria, els representants del Govern, Montserrat Roura, de la Diputació de Girona, Xavier Soy, i de la Caixa, Josep Blanch, s'han compromès a mantenir, en la mesura de les possibilitats, les aportacions.  

El secretari general de Càritas ha explicat que els CDA també juguen un paper important de promoció de les persones, perquè no es tracta d'un recurs que només es dediqui a repartir aliments, sinó que les famílies tenen marge per escollir el menjar que volen, paguen preus simbòlics que contribueixen a millorar l'autoestima dels beneficiaris i també ofereixen formació per acompanyar-los en la sortida de la pobresa.