El tercer Milestone Project abandona la música i se centra en l'art urbà

Onze artistes internacionals deixaran la seva empremta a la ciutat

"Allò que volem és que la gent passegi per Girona i es trobi cara a cara amb l'art", assegura Xavier Masó. Partint d'aquesta idea, el tercer festival contracultural Milestone Project es proposa convertir Girona en un autèntic collage d'artistes que, durant deu dies, plasmin les seves creacions en murals i parets de la ciutat o bé les portin al carrer mateix.

Aquest tercer Milestone s'ha reformulat amb l'objectiu de redimensionar-se i centrar-se només en tot el que envolta l'street art. Per això, la part musical desapareix del cartell. No hi haurà concerts, però per contra s'impulsa el tu a tu entre els ciutadans i l'artista urbà.

"No es tracta d'un canvi per què sí; a vegades passa que t'has de tornar a fer petit per créixer de nou, i nosaltres estem en aquest punt", indica Masó. I hi afegeix: "Hem volgut centrar-nos en allò que tenia més acceptació entre la gent, en la part més participativa del Milestone; i aquesta és l'art urbà".

Des del 9 i fins al 21 de juny, fins a onze artistes internacionals faran un autèntic 'work in progress' a diferents espais de la ciutat. Per citar-ne alguns, hi haurà el francès Delphine Delas; l'espanyol Sam3, conegut per les seves 'ombres' o siluetes negres en espais urbans; l'americà Momo, que juga amb formes geomètriques per crear abstraccions coloristes, o l'italià 108, que impregna ciutats amb la seva obra intuïtiva que beu dels somnis i la influència musical.

Instal·lacions mòbils

Però aquest 2014 el Milestone no només es quedarà amb formats pictòrics i murals. També vol engegar una part d'acció de carrer, posant èmfasi en les instal·lacions mòbils (una nova corrent artística que neix del mateix art urbà). Per això, el festival comptarà amb la participació del tàndem Brad Downey & Akay o de l'alemany Boris Hoppek, entre d'altres.

L'objectiu és que la gent no només contempli les obres, sinó que hi participi de manera directa. "Per exemple, Akay va crear 'Traffic Island', un petit refugi en una rotonda on confluïen dues autopistes properes a Estocolm; i durant tres anys, els ciutadans no només el contemplaven des de la carretera, sinó que també s'hi aturaven per trobar-se amb l'artista o fer pícnics", concreta el codirector del festival, explicant l'essència de les instal·lacions mòbils.

Des de l'organització destaquen que, en aquesta edició, la programació artística d'art urbà "es pot considerar com una de les més importants dels festivals europeus d'aquesta corrent artística, i posa en el mapa Girona com una de les capitals de l'street art". El codirector del festival també hi afegeix que l'objectiu és que, part d'aquest art efímer, després quedi per a la ciutat.

Al costat de l'art, el pensament

Al costat de l'art urbà, el tercer Milestone Project també girarà sobre un altre gran eix, el del pensament. Amb l'objectiu d'aprofundir en el procés creatiu de la ment humana, el festival omplirà el Centre Cultural i els jardins de La Mercè amb una mostra d'obres 'de galeria' d'artistes d'art urbà de tot el món. N'hi haurà tant d'artistes que han participat en aquest Milestone o en edicions anteriors, com d'altres d'exponents internacionals de l'art urbà.

La mostra es complementarà amb una conferència que porta per títol 'Creativitat i neurociència', i que es farà el 13 de juny a la tarda.

La tinenta d'alcalde de Girona Marta Madrenas, ha destacat durant la presentació del tercer Milestone que el festival ajudarà a "recordar al món que la ciutat és un epicentre de la cultura en diferents àmbits". I hi ha afegit: "Des del teatre a la música, passant per l'art de carrer, els 'mappings' o la mostra 'Girona, Temps de Flors'".

Madrenas també ha afegit que la voluntat de l'Ajuntament és la de continuar donant suport a iniciatives com el Milestone Project. I per això, ja ha avançat, que la intenció és la de renovar el conveni amb l'organització perquè hi hagi més edicions (d'entrada, l'acord s'havia lligat per tres anys, que acaben aquest 2014).