Crystal Fighters i Belle & Sebastian al Porta Ferrada

En aquesta edició pren pes la paraula, la comèdia i els monòlegs

El festival de la Porta Ferrada ha presentat aquest dimecres la programació de la 52ena edició, que es farà del 18 de juliol al 23 d'agost. Després d'un any d'impàs en què l'ajuntament va decidir externalitzar la gestió (se'n va fer càrrec Bitó Produccions, de Salt), aquest any inaugura una nova etapa amb The Project al capdavant. L'empresa barcelonina va guanyar el concurs i gestionarà el festival durant els propers quatre anys, amb dos més possible de pròrroga. 

El pressupost del festival arriba als 1.127.000 euros (l'any passat era de 615.000) i l'ajuntament limita la seva aportació a 385.000 euros anuals. El soci director de The Project, Iñaki Martín, ha destacat que el seu projecte a quatre anys té com a eixos principals vincular el festival a la ciutat i la comarca, treballar per teixir estratègies amb d'altres festivals nacionals i internacionals per poder fer coproduccions, incorporar la paraula i la comèdia com a eix important (gràcies a l'aliança amb El Terrat d'Andreu Buenafuente) i també millorar les infraestructures. De fet, es preveu que The Project inverteixi 60.000 euros per millorar l'espai de Vilartagues, on es fan els concerts de gran format. 

Nous estils, nous públics

El director artístic del festival, Albert Mallol, ha destacat que una de les principals novetats és l'aposta per l'indie pop. "Volem portar clàssic del pop del segle XXI", ha destacat Mallol. En aquest sentit, Sant Feliu de Guíxols rebrà la visita d'una de les bandes de pop independent més destacades del panorama musical, els escocesos Belle & Sebastian, que presenten nou disc en una actuació única a Catalunya (després de Sant Feliu només actuaran a Vigo). 

Un altre dels grups destacats del moviment indie són els londinencs Crystal Fighters, que acaben d'actuar a Barcelona amb les entrades esgotades. El concert a la Porta Ferrada serà l'únic que la banda farà aquest estiu a Catalunya. L'objectiu del festival és atraure públic jove "amant del pop més recent", ha dit Mallol. A banda d'aquestes actuacions, el festival també programa noms "més clàssics" del panorama pop com Malú o Els Amics de les Arts. 

El primer concert que es farà a l'Espai Port serà la presentació del nou disc de Sílvia Pérez Cruz i Raül Fernández ('Granada'), en una aposta del festival per reforçar els talents de casa. En aquesta línia, també s'han previst les actuacions de Blaumut (gratuït) o la Locomotora Negra. 

El festival té en el seu ADN la música clàssic i, per això, The Project manté una part de la programació dedicada als amants de la lírica. Destaquen les actuacions del violinista libanès Aran Malikian amb l'orquestra Simfònica del Vallès, la soprano Ángeles Blancas, la violoncel·lista Natalia Gutman o els pianistes Dezsö Ranki i Josep Ribera, que torna al festival per interpretar la Sonata de Juli Garreta.

Altres actuacions del cartell del festival són The original Blues Brothers Band (incorporació de darrera hora, actuaran el 19 d'agost), amb els onze músics originals de la banda, el jazz de Dee Dee Bridgewater o el Ballet de Víctor Ullate, que clourà el festival. 

Lloc per a la paraula i la comèdia

L'aliança de The Projecte amb el Terrat deixa rastre en la programació del festival. Per exemple, durant el primer cap de setmana es trasllada a Sant Feliu de Guíxols el primer 'Instint' que es far fora de Barcelona. Es tracta d'un cicle de conferències liderat per Buenafuente, Albert Om i The Project on personalitats destacades dialoguen i que ha tingut èxit a la capital catalana. Enguany, serà el periodista Jordi Évole ('Salvados') qui entrevistarà el director i escriptor David Trueba, en una fórmula que combina coneixement i entreteniment. 

També passaran pel festival Berto Romero i Andreu Buenafuente, amb el seu espectacle 'Nadie sabe nada' i, per primer cop, s'han previst espectacles de carrer seguint la fórmula dels Comedy Corner: un monologuista puja sobre la seva maleta en ple carrer i comença l'espectacle. 

Un amfiteatre permanent a l'Espai Port

Durant la presentació del festival, l'alcalde de Sant Feliu de Guíxols ha explicat que tenen ja un avantprojecte per construir un amfiteatre permanent a l'Espai Port que evitaria que, cada estiu, s'hagi de muntar tota la infraestructura de grades i escenari.

Joan Alfons Albó ha explicat que ja tenen el vistiplau de Port de la Generalitat per construir una marina seca (una gran nau on es poden guardar vaixells) i que aprofitarien aquesta infraestructura per cobrir-la amb les grades de l'amfiteatre, que serien de ciment vist. "És una fórmula que ens permet fer compatibles els usos portuaris amb els culturals, i que permet que el festival es mantingui a primera línia de mar", ha detallat. 

L'alcalde ha destacat que l'amfiteatre-amb 1.500 seients- es podria aprofitar no només durant el festival sinó que podria tenir diversos usos. El projecte el pagaria l'ajuntament i l'alcalde no s'ha aventurat a dir quan pot estar fet.