Imputats dos mecànics gironins per adquirir equips de diagnosi falsificats per a automòbils

Es troben a Sils i Sant Feliu de Guíxols

La policia espanyola ha intervingut 80 equips de diagnosi falsificats per a automòbils en 55 tallers d'arreu de l'Estat. Les intervencions s'han dut a terme en l'operació 'Avaria' en què ja es va detenir, al gener i febrer d'aquest any, els responsables de dues webs on es venien aquests productes a preus molt inferiors als originals.

A més dels detinguts, s'han imputat 53 propietaris de tallers que havien adquirit els aparells i els utilitzaven per a anàlisis de vehicles, posant en perill la seva seguretat tècnica i la dels seus ocupants. D'entre els imputats, n'hi ha sis a Catalunya, concretament dos a Barcelona, un a Monistrol de Montserrat, un a Manresa, un a Sils i un a Sant Feliu de Guíxols.

L'operació es va iniciar a principis de juny de 2013 quan la Comissió Antipiratería per a l'Automòbil (CAPA) va presentar una denúncia per un delicte contra la propietat industrial, després d'haver detectat la venda fraudulenta a través d'Internet, d'equips de diagnosis per a automòbils que eren falsificacions integrals dels originals i el seu programari de gestió. Els aparells en qüestió es comercialitzaven en dues pàgines web per preus que oscil·laven entre els 200 i els 700 euros, mentre que l'import dels originals varia entre 3.000 i 5.000 euros.

Per aquests fets, en els mesos de gener i febrer de 2014, van ser detinguts a Alacant i Castelló els responsables de les webs, a els qui se'ls va intervenir abundant material informàtic, documentació dels compradors i dispositius de diagnosis, entre altres objectes.

Les intervencions realitzades han permès retirar del mercat 80 equips que manquen del més mínim control de qualitat. Aquests aparells utilitzen un programari que pot deixar inactives o desconfigurar vàries de les funcions de seguretat que realitza l'equip, la qual cosa redunda directament en la seguretat del vehicle i dels seus passatgers.